Magazinul oficial de aplicaţii pentru smartphone-urile cu Android, Google Play, va avea o secţiune cu informaţii despre practicile privind colectarea datelor, la fel ca App Store.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aplicaţiile disponibile în Google Play vor avea, de anul viitor, o secţiune specială în pagina care le găzduieşte unde vor oferi informaţii legate de intimitate şi securitate, anunţă Google.

Nimeni nu-şi închipuie că este este o simplă coincidenţă faptul că anunţul Google vine la câteva luni după ce Apple a lansat o facilitate similară şi, la fel, e greu de crezut că Google, care trăieşte din reclame targetate pe baza datelor colectate, ar fi făcut asta dacă nu ar fi fost forţat de Apple să ridice ştacheta.

Toate aplicaţiile, inclusiv cele deţinute de Google, vor trebui să furnizeze informaţii privind politicile de intimitate şi securitate. Întreaga idee se bazează pe sinceritate dezvoltatorilor, Google nefăcând altceva decât să publice informaţiile furnizate de aceştia.

Conform Google, viitoarea secţiune are rolul de a ajuta utilizatorii să înţeleagă ce date şi în ce fel sunt folosite de aplicaţiile pe care le folosesc şi pe care urmează să le instaleze.

Ca şi în App Store, secţiunea de intimitate va detalia căile prin care aplicaţiile colectează date, de la localizare, la accesarea agendei, email-ului, reţelei locale, microfonului etc.

De asemenea, utilizatorii vor afla din viitoarea secţiune dacă aplicaţiile criptează datele transferate, dacă respectă legislaţia privitoare la copii (acolo unde este cazul) şi dacă oferă opţiunea blocării colectării datelor personale.

Google nu se va grăbi să lanseze noua secţiunea de intimitate, care va fi activă abia în primul trimestru al anului viitor. Gigantul american spune că vrea să le dea timp dezvoltatorilor pentru a se pregăti.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.