Google a pus luni la dispoziţie o tehnologie care, dacă va fi adoptată pe scară largă, va facilita accesul pacienţilor la istoricul lor medical prin intermediul unor aplicaţii terţe, relatează CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sistemele de sănătate ar putea adopta tehnologia, numită Google Healthcare API, în condiţiile în care guvernul american le va cere în curând să faciliteze pacienţilor accesul şi utilizarea datelor lor medicale.

Cu toate acestea, afacerile dominante ale Google în domeniul publicităţii, care folosesc datele clienţilor pentru reclame ţintite, au creat o imagine negativă şi i-au blocat în trecut iniţiative în domeniul medical.

În prezent, Google este al treilea mare furnizor de tehnologie cloud, după Amazon şi Microsoft.

Începând de luni, furnizorii de servicii medicale pot construi noi sisteme utilizând noua tehnologie Google Healthcare API, pentru a traduce şi converti date stocate în diferite sisteme, de la sisteme de imagistică la softuri pentru date medicale.

Deşi documentaţia afirmă că Healthcare API are rolul să ”stocheze şi acceseze date din sistemul medical în Google Cloud, oferind o punte esenţială între actualele sisteme de asistenţă medicală şi aplicaţiile găzduite de Google Cloud”, Google afirmă că clienţii nu sunt obligaţi să stocheze date în Google Cloud. 

Microsoft Azure are o tehnologie similară pentru sectorul medical, concepută pentru a ajuta clienţii să se conecteze la surse cum ar fi fişele de sănătate electronice.

Companiile din sectorul asistenţei medicale sunt nevoite tot mai mult să puna la dispoziţia pacienţilor informaţii medicale, precum şi aplicaţiile de sănătate pe care  aceştia aleg să le utilizeze.

Departamentul de Sănătate şi Servicii Umane a lansat un set de reguli la începutul acestui an pentru a împiedica companiile de îngrijire a sănătăţii să blocheze informaţiile”.

Practica, care se desfăşura de ani de zile, făcea ca oamenii să nu îşi poată accesa propriile informaţii medicale la spital sau la cabinetul medicului.

Unele sisteme de sănătate spun pacienţilor că trebuietrebui să plătească pentru datele lor sau că informaţiile sunt disponibile doar prin intermediul unui PDF sau CD-Rom tipărit.

”Spitalele şi vânzătorii au doi ani pentru a respecta noile reguli”, a menţionat Aneesh Chopra, director pentru tehnologie la Casa Albă şi preşedinte al Care Journey, o companie de analiză în domeniul sănătăţii, într-un interviu acordat CNBC.

Au existat, de asemenea, dificultăţi întâmpinate de pacienţi în privinţa schimbului de informaţii între spitale, în special cele provenite de la furnizori diferiţi de documente medicale.

Joe Corkery, medic şi director de produs la Google Cloud, şi Aashima Gupta, director pentru soluţii în domeniul sănătăţii, au scris într-o postare pe blog că poate fi ”un efort herculean” “pentru ca sistemele de sănătate să acceseze date unificate provenite de la surse diferite.

Pandemia de coronavirus a arătat de ce interoperabilitatea datelor este atât de importantă. Poate contribui la eforturile unor instituţii precum Centrul pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor, care va lansa o aplicaţie pentru schimbul de informaţii provenite din datele electronice cu departamentele de sănătate publică. Aplicaţia va fi lansată în luna mai.

“Covid-19 aduce în centrul atenţiei discuţiile legate de interoperabilitatea datelor din sănătate”, a afirmat Gupta pe email.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.