Google analizează renunţarea la serviciul News în Europa, din cauza unei noi legi referitoare la copyright negociată de statele Uniunii Europene, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Uniunea Europeană lucrează la finalizarea unei controversate legi a copyright-ului, care va oferi publisher-ilor dreptul de a solicita bani de la Google, Facebook şi alte platforme online, atunci când mici fragmente din articolele lor sunt afişate în rezultatele de căutare a ştirilor, sau dacă sunt distribuite de către utilizatori.

Această perspectivă a determinat Google să analizeze retragerea serviciului Google News din Europa, a declarat directorul Google pentru politici publice în regiunea Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, Jennifer Bernal.

Compania are la dispoziţie mai multe opţiuni şi va analiza textul final înainte de a lua o decizie, a spus Bernal, adăugând că decizia va renunţa cu regret serviciul News.

Uniunea Europeană intenţiona să finalizeze legea la începutul acestei săptămâni, dar a amânat acest lucru din cauza dezacordurilor dintre statele membre referitoare la anumite prevederi. Amânarea întârzie procesul legislativ, care a fost declanşat în momentul în care Comisia Europeană a propus proiectul, în 2016.

”Propunerea pentru Directiva Copyright-ului este foarte complexă. Consiliul are nevoie de mai mult timp pentru a analiza şi a ajunge la o poziţie solidă”, a spus un reprezentant din România, care deţine preşedinţia prin rotaţie a Consiliului European.

Google a explicat că nu obţine venituri din serviciul de ştiri, aşa că retragerea acestuia din Europa nu va avea impact financiar. Ştirile îi fac însă pe utilizatorii de dispozitive mobile să revină la motorul de căutare, unde deseori accesează alte linkuri, care generează venituri. Google concurează şi cu alte servicii mobile de agregare a ştirilor, ale Apple şi Facebook.

Parlamentarii europeni încă discută cum să definească micile fragmente de ştiri şi dacă şi cuvintele individuale ar trebui incluse în noile reguli, potrivit unui oficial european. Separat, noile reguli de copyright ar cere Google şi Facebook să prevină în mod activ apariţia conţinutului de muzică, video şi alte tipuri de conţinut să apară pe platformele lor, dacă proprietarii nu le acordă licenţă.

În pofida întârzierii, legea ar putea fi totuşi convenită în lunile  următoare, au spus doi oficiali europeni. Dacă nu se va reuşi acest lucru până în primăvară, când vor avea loc alegerile pentru Parlamentul European, procesul de adoptare a reglementărilor pentru copyright va fi amânat până mai târziu în acest an.

Nu este clar care ar fi impactul retragerii serviciului de ştiri al Google din Europa pentru publisherii care depind de traficul prin platforma acesteia către site-urile lor.

Google a închis serviciul de ştiri în Spania, în 2014, după ce acest stat a adoptat o lege care impune publicaţiilor să taxeze agregatoarele de ştiri pentru afişarea unor fragmente din conţinutul lor. Publisherii pot solicita compensaţii petnru reutilizarea unor fragmente mici de text indiferent dacă doresc sau nu acest lucru.

Legea spaniolă a provocat publisher-ilor mici o pierdere de aproximativ 13% a traficului web, potrivit unui studiu din 2017 publicat de Asociaţia Spaniolă a Publisher-ilor de Publicaţii Periodice. Această pierdere se transpune într-un cost de cel puţin 9 milioane de euro, potrivit estimărilor studiului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.