Goldman Sachs a acceptat plata a 2,9 miliarde de dolari către autorităţi de reglementare din întreaga lume, sumă care include o amendă record pentru încălcarea legii anti-corupţie din Statele Unite, în vederea închiderii investigaţiilor legate de rolul avut într-un scandal financiar internaţional, au anunţat joi autorităţile, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit acordului, compania mamă a Goldman Sachs a evitat să îşi recunoască vinovăţia în SUA.

Suma include circa 600 de milioane de dolari, prevăzută într-un acord iniţial cu guvernul din Malaezia.

Cele 2,9 miliarde de dolari includ acorduri individuale convenite cu autorităţile de reglementare din Statele Unite, Marea Britanie, Singapore şi alte ţări, a anunţat Departamentul de Justişie al SUA.

Separat, Hong Kongul a aplicat băncii o amendă record de 350 de milioane de dolari, majoritatea sumei fiind separată de totalul de 2,9 miliarde de dolari.

”Goldman Sachs şi-a asumat astăzi responsabilitatea pentru rolul său într-o conspiraţie de mituire a unor oficiali străini de rang înalt, pentru a obţine subscrieri profitabile şi alte afaceri legate de 1MDB”, a afirmat într-un comunicat procurorul general adjunct Brian C. Rabbitt.

Goldman Sachs a fost acuzată că a ajutat un finanţator malaezian corupt să fure miliarde de dolari din fondul de dezvoltare de 6 miliarde de dolari 1MDB, bani care trebuiau să contribuie la construirea economiei ţării.

În schimb, fondurile 1MDB ar fi fost folosite de finanţistul malaezian Low Taek Jho pentru a finanţa cheltuieli uriaşe, între care un iaht de 250 de milioane de dolari, o participaţie la filmul lui Martin Scorsese ”Lupul de pe Wall Street” şi proprietăţi din întreaga lume. Cel puţin 1 miliard de dolari din aceste fonduri au fost folosite pentru mituirea unor oficiali din Malaezia şi Abu Dhabi, au declarat joi oficiali americani.

Bancherii Goldman au obţinut comisioane de aproximativ 600 de milioane de dolari pentru a facilita emisiuni de obligaţiuni în 2012 şi 2013 care au finanţat 1MDB, o sumă despre care profesioniştii din sectorul tranzacţiilor cu venituri fixe au spus că este neobişnuit de mare.

Goldman a recunoscut că nu a luat ”măsuri rezonabile” pentru a se asigura că Low, un personaj cunoscut ca riscant la acea vreme, nu este implicat în cele trei tranzacţii de obligaţiuni, a arătat Departamentul de Justiţie. Banca a ignorat, de asemenea, semnalele de alarmă care au apărut în timpul verificării tranzacţiilor, au spus autorităţile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.