Vânzările de bunuri de folosinţă îndelungată din România au crescut anul trecut cu 14,4% faţă de anul anterior, până la 2,981 miliarde euro, depăşind astfel nivelul din 2008, potrivit studiului de piaţă GfK Temax, publicat miercuri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În categoria bunurilor de folosinţă îndelungată intră produse precum aspiratoare, frigidere, maşini de spălat, televizoare, calculatoare, laptopuri, telefoane mobile, tablete, imprimante şi aparate foto.

Piaţa telecom a înregistrat anul trecut cea mai mare valoare, 1,165 miliarde euro, în creştere cu 29,5% faţă de anul anterior, în contextul în care produsele din clasele de preţ medii şi superioare, precum şi cele cu diagonală de peste 5 inch, au înregistrat creşteri semnificative.

Sectorul electrocasnicelor mari a înregistrat a doua valoare anul trecut, 597 milioane euro (+3,4% faţă de 2016). Categoriile emergente precum maşinile de spălat vase şi uscătoarele de rufe au înregistrat creşteri şi de două cifre.

A treia piaţa ca valoarea este cea a electronicelor, 506 milioane euro (+9,2% faţă de 2016). Televizoarele au contribuit semnificativ la această evoluţie, urmate de categoria de produse audio, precum boxele portabile şi cele cu sistem de andocare, boxele şi sistemele audio.

Sectorul produselor IT a înregistrat anul trecut o valoare de 430 milioane euro (+4,5% faţă de 2016). 

”Camerele web şi cele de supraveghere au arătat evoluţii importante, urmate de categoria de desktopuri, ca urmare a creşterii sub-segmentului produselor de tip mediabox şi mediastick. Evoluţia pozitivă a monitoarelor a avut o contribuţie importantă la rezultatul general al sectorului de IT”, se arată în raport.

Categoria electrocasnicelor mici a încheiat anul 2017 cu o o valoare a pieţei de 226 milioane euro (+17,1%). Categoria aparatelor electrice de gătit şi cea de preparare a băuturilor calde au raportat creşteri semnificative, potrivit GfK.

În cazul dispozitivelor de printare, valoarea a fost de 32 milioane euro (-12,5%). Echipamentele cu cerneală au avut creşteri şi de două cifre, produsele cu preţuri medii şi mari contribuind cel mai mult la aceasta.

Cea mai mică valoare, 26 milioane euro (+1%), a înregistrat-o segmentul foto. În cadrul acestui sector, camerele digitale au înregistrat o uşoară scădere în ultimele trei luni din 2017, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.