Compania rusă Gazprom a declarat forţă majoră pentru livrările de gaze către cel puţin un client important din Europa, potrivit unei scrisori a Gazprom din 14 iulie, consultată luni de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În scrisoare se spune că Gazprom, care deţine monopolul exporturilor de gaze ruseşti prin conducte, nu şi-a putut îndeplini obligaţiile de furnizare din cauza unor circumstanţe ”extraordinare”, în afara controlului său.

Grupul a precizat că măsura de forţă majoră, o clauză invocată atunci când o afacere este lovită de ceva ce nu poate fi controlat, a intrat în vigoare pentru livrările începând cu 14 iunie.

O sursă comercială a spus că scrisoarea se referă la livrări prin conducta Nord Stream 1, o rută majoră de aprovizionare către Germania şi nu numai.

Gazprom nu a avut niciun comentariu imediat.

Măsura va escalada probabil tensiunile dintre Rusia şi Occident cu privire la invazia rusă a Ucrainei, acţiune pe care Moscova o numeşte ”operaţie militară specială”.

Uniunea Europeană, care a impus sancţiuni Moscovei, îşi propune să înceteze utilizarea combustibililor fosili din Rusia până în 2027, dar doreşte ca livrările să continue deocamdată, în timp ce se îndepărtează de aprovizionarea rusească.

Livrările de gaze ruseşti au scăzut pe rute majore, inclusiv prin Ucraina şi Belarus şi prin Nord Stream 1, pe sub Marea Baltică. Nord Stream 1 se află în curs de întreţinere.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.