Aproape 4.900 de hectare de terenuri agricole, din judeţul Galaţi, au fost afectate de fenomenele meteorologice nefavorabile din perioada iarnă-primăvară, potrivit unui raport al Direcţiei pentru Agricultură Galaţi, prezentat miercuri la Prefectură, raport care nu cuprinde şi situaţia terenurilor afectate de fenomenele meteo de la sfârşitul lunii aprilie, evaluări în acest sens fiind încă în derulare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şeful Direcţiei pentru Agricultură Galaţi, Doina Ragea, a afirmat, miercuri, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural că fenomenele meteorologice nefavorabile manifestate în perioada iarna-primăvara 2016-2017 au afectat 4.892 de hectare de terenuri agricole din judeţul Galaţi.

"Sunt 4.892,42 hectare de terenuri agricole afectate, iar culturile afectate sunt: cultura de grâu cu 590,10 hectare, cu un grad de afectare între 30 şi 35%; orz de toamnă cu 128,11 ha, cu un grad de afectare cuprins între 30 şi 35%; rapiţă cu 4.020,86 ha cu un grad de afectare între 30 şi 100%. Gradul cel mai mare de afectare a fost în zona Tecuci pe 23,16 hectare de lucernă, între 20 şi 100%, vie pe 85,93 hectare, între 30 şi 100% şi solariile pe 44,33 ha hectare, între 40 şi 100%", a spus reprezentanta Direcţiei pentru Agricultură Galaţi.

Ea a precizat că la rapiţă gradul mare de afectare a fost cauzat şi de fenomenele nefavorabile din toamna anului trecut, fiind vorba despre secetă prelungită. 

Pe de altă parte, în continuare se evaluează situaţia terenurilor afectate de fenomenele meteo din perioada 20-26 aprilie, caracterizate prin vânt puternic, temperaturi neobişnuit de scăzute şi îngheţ la sol, a spus Doina Ragea. 

Un raport provizoriu al Direcţiei pentru Agricultură Galaţi prezentat pe 10 mai arăta că până la acel moment aproape 9.000 de hectare de culturi agricole, din judeţ, au fost identificate ca fiind afectate de fenomenele meteo extreme de la sfârşitul lunii aprilie. Totuşi, se estimează că în final numărul total al suprafeţelor de teren afectate va fi cu mult mai mare, în condiţiile în care agricultorii spun că au fost afectate mai ales culturile de rapiţă, pomi fructiferi şi viţă-de-vie.

În judeţul Galaţi, sunt 77.000 de hectare de terenuri agricole cu însămânţări făcute în toamnă şi alte 198.000 de hectare cultivate în primăvară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.