Companiile producătoare de litiu Allkem şi Livent au declarat miercuri că vor fuziona într-o tranzacţie de 10,6 miliarde de dolari, pentru a crea al treilea cel mai mare producător din lume al metalului folosit pentru fabricarea bateriilor pentru vehicule electrice, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acţiunile Livent au crescut cu aproximativ 5,4%, până la 25,53 dolari, la Bursa de Valori din New York.

Acţiunile Allkem au închis în urcare cu aproape 1% la Bursa de Valori din Sydney.

Combinarea Livent, cu sediul în SUA, şi Allkem, cu sediul în Australia, creează o putere industrială pe patru continente despre care directorii lor speră că vor aduce mai multă forţă şi abilităţi necesare pentru a stimula furnizarea de metal către un sector auto din ce în ce mai interesat, inclusiv către Tesla, General Motors şi BMW.

”Pentru a dezvolta mai multe proiecte cu litiu, trebuie să fii suficient de mare pentru a fi finanţat, ai nevoie de acces la resurse şi ai nevoie de expertiză tehnică. Combinarea celor două companii ne ajută în toate aceste domenii”, a spus CEO-ul Livent, Paul Graves, într-un interviu.

Allkem şi Livet operează instalaţii de saramură cu litiu în Argentina, care se află la aproximativ 10 km una de cealaltă, iar în provincia canadiană Quebec ambele companii construiesc mine de litiu din roci dure, la mai puţin de 100 km una de cealaltă.

Combinarea companiilor ar trebui să ajute aceste proiecte să se dezvolte mai rapid, a spus Graves.

Allkem produce, de asemenea, litiu din roci dure în Australia, are o instalaţie de conversie chimică în Japonia şi este un expert în domeniul în curs de dezvoltare al extracţiei directe a litiului, care este din ce în ce mai mult văzută ca o perspectivă tentantă de a produce mai mult din metalul necesar bateriilor, mai rapid decât metode tradiţionale de minerit.

”Avem nevoie de toate aceste abilităţi”, a spus Graves, adăugând că dimensiunea mai mare va ajuta noua companie să îşi autofinanţeze operaţiunile.

Conform acordului, care se va încheia până la sfârşitul lui 2023, acţionarii Allkem vor primi o acţiune în entitatea combinată pentru fiecare dintre acţiunile lor, iar compania va deţine în cele din urmă 56% din noua firmă.

Acţionarii Livent vor primi 2,406 acţiuni la noua firmă pentru fiecare acţiune existentă.

Graves va fi CEO al noii companii, în timp ce Peter Coleman de la Allkem va fi preşedintele acesteia.

Compania, care încă nu a fost numită, va fi listată la NYSE şi va avea sediul undeva în Statele Unite.

CEO-ul Allkem, Martin Perez de Solay, va deveni consilier al noii companii.

Analiştii au spus că unificarea activelor miniere şi de procesare de pe tot globul ale celor două companii vor oferi perspective puternice de creştere.

Va fi unul dintre cei mai mari şi mai rezistenţi producători de litiu la nivel global până la sfârşitul deceniului”, a declarat Jordan Roberts de la Fastmarkets, o companie de consultanţă.

Graves a spus că perspectivele de creştere ale noii companii în Argentina sunt puternice în special, în ciuda problemelor macroeconomice ale ţării din America de Sud.

El a cerut, de asemenea, Statelor Unite să semneze un acord de liber schimb cu Argentina, care ar face ca litiul argentinian să fie în conformitate cu creditele fiscale pentru vehicule electrice care se află în centrul Legii de reducere a inflaţiei din 2022 a administraţiei Biden.

”Nu pot subestima cât de important este ca planul SUA să includă litiul din Argentina. Sperăm şi ne aşteptăm că vor exista progrese din partea SUA pentru ca acest lucru să se întâmple”, a spus Graves.

Fuziunea va crea al treilea producător mondial de litiu în funcţie de volum, atunci când sunt luate în considerare toate proiectele de creştere, după Albemarle, cu sediul în SUA, şi SQM din Chile.

Grupurile producătoare de litiu Ganfeng şi Tianqi Lithium din China sunt, de asemenea, rivali majori.

Analiştii au spus că preţul recent al acţiunilor Allkem nu a reflectat potenţialul de creştere al companiei, lăsând-o posibil vulnerabilă.

”Făcând o înţelegere în acest moment, ar putea oferi o oarecare protecţie împotriva unei oferte oportuniste”, a declarat Reg Spencer, analist la Canaccord, care a vizitat operaţiunile Allkem în această săptămână.

Livent a fost înfiinţată în 2018, când FMC a separat divizia sa de litiu. Allkem a fost formată în 2021, prin combinaţia dintre Galaxy Resources şi Orocobre.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.