Ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, a declarat vineri pentru CNBC că decizia ţării de a paria pe energia nucleară a fost determinată de preocupări geopolitice şi de dorinţa de a obţine ”independenţa energetică totală”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comentariile sale vin la scurt timp după ce preşedintele francez Emmanuel Macron s-a angajat să construiască cel puţin şase reactoare nucleare noi în deceniile următoare, cu opţiunea pentru încă opt.

Planul plasează în mod controversat energia atomică în centrul eforturilor Franţei de a atinge neutralitatea carbonului până la jumătatea secolului.

Vorbind vineri cu Charlotte Reed de la CNBC, Le Maire a descris această mişcare drept ”cel mai ambiţios plan pentru Franţa din ultimele decenii”.

El a spus că analizele ştiinţifice văzute de guvern anul trecut au arătat că este necesar să se construiască noi centrale nucleare şi să accelereze desfăşurarea energiilor regenerabile pentru a reduce emisiile de carbon şi a obţine ”independenţa energetică totală”.

Dezvoltarea programului de energie atomică de către guvernul francez marchează o schimbare radicală a politicii de la începutul preşedinţiei lui Macron, când acesta se angajase să reducă ponderea energiei nucleare în mixul energetic al ţării.

Întrebat dacă preocupările geopolitice au determinat această inversare, Le Maire a spus pentru CNBC: ”Desigur, schimbările din peisajul geopolitic [au] jucat un rol cheie”.

Pe lângă creşterea preţurilor la energie, escaladarea tensiunilor dintre Rusia, Ucraina şi Occident în ultimele luni a sporit îngrijorarea cu privire la viitorul fluxurilor de gaze ruseşti către Uniunea Europeană.

Legislatorii şi furnizorii de energie s-au străduit să pregătească planuri de urgenţă în cazul unei întreruperi complete a aprovizionării cu gaze ruseşti către UE, care primeşte aproximativ 40% din gazele naturale prin conducte ruseşti, dintre care câteva trec prin Ucraina.

Vorbind joi cu doar două luni înainte de alegerile prezidenţiale, Macron a spus că noile centrale nucleare vor fi construite şi dezvoltate de gigantul energetic EDF, controlat de stat, şi că vor fi canalizate zeci de miliarde de euro în finanţare publică pentru a sprijini proiectele.

”Trebuie să luăm din nou mantia marii aventuri nucleare a Franţei”, a spus Macron.

Înainte de anunţ, guvernul francez a făcut lobby pentru ca Comisia Europeană, braţul executiv al UE, să eticheteze energia nucleară drept ”verde”.

Decizia UE de a desemna energia nucleară ca sursă de energie ecologică a fost aspru criticată de unele state membre, militanţii pentru mediu spunând că această mişcare „îşi bate joc” de dorinţa UE de a se poziţiona ca lider al finanţelor durabile.

Candidatul Verzilor la preşedinţie, Yannick Jadot, a declarat, joi, pe Twitter, că decizia lui Macron va condamna Franţa la ”o energie şi industriei învechite”, adăugând că este ”iresponsabil” să se continue planurile ”fără nicio dezbatere şi pentru un cost echivalent cu bugetul spitalului public.”

Întrebat dacă este pertinent ca guvernul francez să acorde prioritate energiei nucleare, Le Maire a subliniat că strategia se bazează pe un mix între energiile regenerabile şi centralele nucleare. El a adăugat: ”Explicăm poporului francez: aceasta este strategia noastră. Dacă vrei să lucrezi în centralele nucleare, dacă vrei să fii inginer... ai putea să o faci [şi] ar trebui să o faci pentru că există un viitor pentru centralele nucleare din Franţa şi, de asemenea, peste tot în lume.”

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.