Fondul suveran al Arabiei Saudite a cumpărat participaţii minoritare la companii americane mari, între care se află Boeing Facebook şi Citigroup, potrivit declaraţiilor depuse la autorităţile de reglementare, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fondul pentru Investiţii Publice (Public Investment Fund – PIF) a cumpărat participaţii minoritare la companii din toată lumea, profitând de preţurile scăzute în perioada epidemiei de coronavirus.

PIF a dezvăluit o participaţie de 713,7 milioane de dolari la Boeing, de circa 522 de milioane de dolari la Citigroup, de 522 de milioane de dolari la Facebook, de 495,8 milioane de dolari la Disney şi de 487,5 milioane de dolari la Bank of America, potrivit declaraţiilor depuse vineri la Comisia americană pentru bursă şi valori mobiliare.

PIF mai deţine o participaţie de aproape 514 milioane de dolari la Marriott şi o mică participaţie la Berkshire Hathaway.

Fondul a mai dezvăluit o participaţie de 827,7 milioane de dolari la grupul petrolier BP, ale cărui certificate americane de depozit sunt listate în Statele Unite.

Şeful PIF, Yasir al-Rumayyan, a declarat luna trecută că fondul caută oportunităţi de investiţii în sectoare precum aviaţie, petrol şi gaze şi divertisment, adăugând că va exista un potenţial mare de oportunităţi de investiţii după ce va trece criza coronavirusului.

În luna aprilie, PIF a anunţat o participaţie de 8,2% la grupul Carnivel, care este afectat de coronavirus, informaţie care a dus la creşterea acţiunilor Crnival cu apriape 30%.

O sursă apropiată situaţiei a declarat la începutul lunii aprilie că fondul saudit a cumpărat acţiuni la grupurile Royal Dutch Shell, Total, Eni şi Equinor.

Declaraţiile publicate vineri la SEC arată că PIF are acţiuni Shell în valoare de 483,6 milioane de dolari, acţiuni Total de 222,3 milioane de dolari şi acţiuni Suncor Energy de 481 milioane de dolari.

O declaraţie depusă anterior în Norvegia a arătat că PIF deţine 0,3% din titlurile companiei de petrol şi gaze Equinor.

PIF deţinea deja o participaţie de 2 miliarde de dolari la Uber Technologies şi compania de automobile electrice Lucid Motors. PIF avea şi o participaţie mică la producătorul de automobile electrice Tesla, dar cea mai recentă declaraţie nu a mai inclus acţiunile respective.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.