Fondul European de Investiţii (FEI) a semnat acorduri cu cinci bănci pentru a sprijini întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri) din România. Seria de garanţii directe neplafonate în valoare totală de 1 miliard euro este susţinută prin intermediul Compartimentul pentru România în cadrul programului InvestEU, finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Acordurile deschid calea pentru condiţii de finanţare îmbunătăţite pentru IMM-uri, cum ar fi rate mai mici ale dobânzilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Fondul European de Investiţii (FEI) a semnat acorduri cu cinci bănci pentru a sprijini întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri) din România. Seria de garanţii directe neplafonate în valoare totală de 1 miliard euro este susţinută prin intermediul Compartimentul pentru România în cadrul programului InvestEU, finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi reprezintă o acţiune ambiţioasă care vizează creşterea durabilităţii şi competitivităţii întreprinderilor din întreaga ţară”, anunţă FEI.

Băncile – Banca Comercială Română, Banca Transilvania, CEC Bank, Raiffeisen Bank şi ProCredit Bank – sunt parteneri binecunoscuţi ai FEI, care au implementat cu succes diverse mandate FEI în trecut.

Prin intermediul Garanţiei pentru Sustenabilitate, băncile partenere vor putea susţine în continuare o transformare ecologică şi durabilă a economiei şi vor putea finanţa investiţii ale beneficiarilor finali care respectă mediul, sunt ecologice şi incluzive. Garanţia de Competitivitate pentru IMM-uri va permite băncilor partenere să faciliteze accesul la finanţare pentru un spectru mai larg de întreprinderi şi industrii, cu condiţii de împrumut care, de regula, nu ar fi oferite în absenţa garanţiei.

”Am muncit cu seriozitate alături de Guvernul României şi Comisia Europeană pentru a ne asigura că afacerile româneşti pot primi sprijinul de care au nevoie în aceste momente dificile. Cele cinci acorduri de astăzi vor traduce aceste eforturi într-un acces real la finanţare pe teren, ajutând IMM-urile să-şi urmărească ambiţiile de creştere, stimulând progresul economic şi promovând un viitor mai ecologic", a spus Roger Havenith, directorul general adjunct al FEI.

Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi proiectelor europene afirmă că ”sprijinul pentru IMM-uri, prin intermediul instrumentelor de garantare finanţate de Planul naţional de redresare şi rezilienţă, contribuie la o traiectorie economică de creştere pe baze competitive şi durabile, antrenând IMM-urile şi sistemul financiar – bancar în propunerea şi finanţarea celor mai bune investiţii pentru viitor." 

”Este vital în acest moment să asigurăm o sinergie între instrumentele financiare cu sursă de finanţare europeană şi cele naţionale, pentru a sprijini dezvoltarea sectoarelor cheie şi a oferi companiilor româneşti oportunităţi să-şi extindă capacităţile de producţie, să devină mai competitive pe piaţa internaţională şi să contribuie la creşterea economică a României", a transmis ministrul Finanţelor Marcel-Ioan Boloş.

Cu finanţare disponibilă atât în lei, cât şi în euro, pentru investiţii pe tot teritoriul României, acest demers va încuraja creşterea şi expansiunea afacerilor, sprijinind lanţurile valorice, produse şi servicii durabile de infrastructură, energia regenerabilă şi eficienţa energetică şi transportul curat, susţinând în acelaşi timp ecosistemul de finanţare românesc.

Garanţia FEI permite băncilor partenere să ofere condiţii de finanţare îmbunătăţite, cum ar fi rate reduse ale dobânzii, cerinţe reduse de garanţie şi cerinţe reduse privind avansul pentru împrumuturile de investiţii. Mai mult, datorită garanţiei FEI, băncile pot oferi scadenţe mai lungi, volume de finanţare mai mari şi pot sprijini segmentele excluse precum start-upurile, care nu ar fi fost vizate în absenţa garanţiei.

Garanţiile directe neplafonate fac parte din produsele de garantare ale portofoliului InvestEU din cadrul Compartimentului pentru România în cadrul programului InvestEU. Finanţată prin PNRR, această iniţiativă cuprinde două componente: Garanţia pentru Competitivitatea IMM-urilor şi Garanţia pentru Sustenabilitate, esenţiale în creşterea competitivităţii întreprinderilor româneşti şi în direcţionarea ţării către o creştere economică durabilă.

Fondul European de Investiţii (FEI) face parte din Grupul BEI. Acesta sprijină întreprinderile mici din Europa îmbunătăţind accesul acestora la finanţare printr-o gamă largă de intermediari financiari selectaţi, cum ar fi bănci, societăţi de garantare şi de leasing, furnizori de microcredite şi fonduri de capital privat.

În România, Grupul BEI furnizează între 1 şi 1,5 miliarde euro în fiecare an. De la înfiinţarea sa, FEI a acordat finanţare în valoare de 3,1 miliarde euro prin 119 contracte în România, iar BEI a acordat finanţare şi know-how pentru 179 proiecte de investiţii în România din 1991, în valoare de 17,73 miliarde euro.

Compartimentul pentru statele membre în cadrul programului InvestEU permite statelor membre să contribuie cu o parte din fondurile lor de gestiune partajată, resurse din Mecanismul de redresare şi rezilienţă şi resurse naţionale la fondul InvestEU prin înfiinţarea unui compartiment dedicat pentru statul membru. Cu această contribuţie voluntară, statele membre pot profita de garanţia InvestEU pentru a sprijini priorităţile naţionale specifice. În cadrul compartimentului pentru statele membre, împrumuturile, garanţiile sau investiţiile de capital pot fi oferite ca o completare a altor investiţii publice şi private.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.