Comisia Europeană a anunţat marţi o primă tranşă a ajutorului financiar în valoare de 88,9 milioane de euro acordat Croaţiei, prin Fondul de solidaritate al UE (FSUE), în urma cutremurului devastator care a lovit oraşul Zagreb şi împrejurimile acestuia la 22 martie 2020. Este vorba despre o contribuţie la eforturile ţării de a oferi sprijin populaţiei şi de a reface infrastructurile şi serviciile esenţiale, precizează instituţia într-un comunicat de presă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
, a declarat: „Croaţia şi capitala sa au fost victimele unuia dintre cele mai mari dezastre naturale produse în mai bine de un secol, care a cauzat daune şi perturbări grave. În plus, catastrofa a avut loc într-un moment în care populaţia era deja lovită de efectele pandemiei de COVID-19 şi ale măsurilor de izolare. Decizia adoptată astăzi are scopul de a reduce povara care apasă asupra ţării şi demonstrează încă o dată solidaritatea UE în momente dificile”, a declarat Elisa Ferreira, comisarul pentru coeziune şi reforme, potrivit comunicatului de presă al CE remis marţi News.ro.
 
Croaţia va primi în următoarele zile o plată în avans, reprezentând cea mai mare sumă acordată vreodată din FSUE.
 
Între timp, Comisia Europeană definitivează analiza cererii prezentate de autorităţile croate şi va propune o valoare finală a ajutorului, care urmează să fie aprobată de Parlamentul European şi de Consiliu, mai precizează sursa citată.
 
Pe 22 martie 2020, un cutremur puternic a lovit Zagreb, capitala Croaţiei şi împrejurimile acesteia. În perioada imediat următoare, a fost activat mecanismul de protecţie civilă al UE pentru a oferi un răspuns de urgenţă, mobilizând corturi, paturi, saltele, încălzitoare şi saci de dormit din Slovenia, Ungaria, Austria şi Italia pentru a fi trimise rapid în zonele afectate.
 
De asemenea, Comisia Europeană a oferit sprijin pentru operaţiunile de salvare şi de evaluare a daunelor prin intermediul serviciului Copernicus de gestionare a situaţiilor de urgenţă(link is external) al UE. Ulterior, Croaţia a depus o cerere completă de asistenţă din Fondul de solidaritate al UE la 11 iunie 2020, în termenul regulamentar de 12 săptămâni de la data producerii dezastrului.
 
FSUE sprijină statele membre ale UE şi ţările în curs de aderare prin acordarea de asistenţă financiară în urma unor dezastre naturale grave. De la crearea sa, în 2002, fondul a fost utilizat pentru 88 de catastrofe, acoperind dezastre precum inundaţii, incendii forestiere, cutremure, furtuni şi secete. Până în prezent au fost sprijinite 24 de ţări (23 de state membre şi o ţară în curs de aderare), unele chiar de mai multe ori, asistenţa acordată ridicându-se la peste 5.5 miliarde de euro.
 
Ca parte a răspunsului UE la pandemia de COVID-19 şi la criza sanitară provocată de aceasta, domeniul de aplicare al FSUE a fost extins recent pentru a acoperi urgenţe majore în materie de sănătate publică, iar nivelul maxim al plăţilor în avans a crescut de la 30 de milioane EUR la 100 de milioane euro.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.