Fondul Monetar Internaţional şi-a îmbunătăţit marţi previziunile de creştere pentru economia mondială, în pofida ritmului mai lent din China, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cea mai recentă actualizare a Perspectivelor economice mondiale, FMI şi-a crescut prognoza de creştere globală pentru 2023 cu 0,2 puncte procentuale, la 3%, de la 2,8% în evaluarea sa din aprilie.

FMI şi-a menţinut neschimbată prognoza de creştere pentru 2024 la 3%.

În ceea ce priveşte inflaţia, Fondul se aşteaptă şi la o îmbunătăţire faţă de anul trecut, estimând că inflaţia generală va ajunge la 6,8% în acest an, de la 8,7% în 2022.

Cu toate acestea, inflaţia de bază, care exclude elementele volatile, este văzută în scădere mai lentă, până la 6% anul acesta, de la 6,5% anul trecut.

”Economia globală continuă să-şi revină treptat după pandemie şi invazia Rusiei în Ucraina. Pe termen scurt, semnele progresului sunt de netăgăduit”, a declarat Pierre-Olivier Gourinchas, economist-şef al FMI, într-o postare pe blog de marţi.

”Cu toate acestea, multe provocări încă întunecă orizontul şi este prea devreme pentru a sărbători”, a adăugat el.

FMI a evidenţiat îngrijorările cu privire la condiţiile de creditare mai stricte, economiile epuizate ale gospodăriilor din SUA şi o redresare economică mai superficială decât se aştepta în China, după blocajele stricte legate de Covid-19.

”În Statele Unite, economiile în exces din transferurile legate de pandemie, care au ajutat gospodăriile să depăşească criza costului vieţii şi condiţiile de creditare mai stricte, sunt aproape epuizate. În China, redresarea după redeschiderea economiei arată semne de pierdere a avântului, pe fondul preocupărilor continue cu privire la sectorul imobiliar, cu implicaţii pentru economia globală”, a spus Gourinchas.

Economia SUA, cea mai mare din lume, urmează să crească cu 1,8% în acest an şi cu 1% în 2024, potrivit FMI.

În China, avansul produsului intern brut încetineşte de la 5,2% în acest an la 4,5% în 2024.

”Slăbiciunea continuă în sectorul imobiliar [chinez] apasă investiţiile, cererea externă rămâne slabă, iar creşterea şomajului în rândul tinerilor, la 20,8%, în mai 2023, indică slăbiciunea pieţei muncii”, a spus FMI în raportul său.

Acesta a adăugat că ”datele de înaltă frecvenţă până în iunie confirmă o scădere a impulsului în al doilea trimestru al anului 2023”.

Comentariile vin după ce acţiunile chineze au crescut marţi, în urma remarcilor autorităţilor ţării că pregătesc mai multe stimulente.

Se pare că Beijingul lucrează la noi măsuri pentru extinderea cererii interne, potrivit Reuters, citând agenţia de presă de stat a Chinei.

Germania

Dintre marile economii ale Europei, Germania este singura pentru care FMI şi-a redus aşteptările de creştere pentru acest an.

Fondul prevede că economia germană se va contracta cu 0,3% în acest an, adică o reducere cu 0,2 puncte procentuale faţă de prognoza din aprilie.

Acest lucru se datorează producţiei mai slabe şi performanţei de creştere mai scăzute în primul trimestru al acestui an, a spus FMI.

Datele publicate luni au arătat că activitatea de afaceri din zona euro s-a redus în iulie într-un ritm mai rapid decât erau aşteptările.

În Germania, datele au indicat o contracţie economică, ritmul activităţilor din industria prelucrătoare scăzând pentru a treia lună consecutiv şi cu cel mai rapid ritm din mai 2020.

”Acesta este un început prost al trimestrului al treilea pentru economia Germaniei, cu PMI scăzând rapid în teritoriu de contracţie.

Declinul continuă să fie condus de sectorul industriei prelucrătoare, în timp ce încetinirea creşterii sectorului serviciilor care a început luna trecută s-a extins până în iulie”, a declarat Cyrus de la Rubia, economist şef la Hamburg Commercial Bank.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.