România va înregistra o contracţie economică de 5% în 2020, din cauza restricţiilor impuse de guvern pentru a ţine sub control răspândirea coronavirusului, potrivit raportului World Economic Outlook publicat marţi de Fondul Monetar Internaţional.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pentru 2021, Fondul anticipează că economia României va recupera o parte din acest declin, consemnând un avans al PIB de 3,9%.

În 2019, România a înregistrat o creştere economică de 4,1%.

Fondul anticipează pentru acest an o creştere a preţurilor de consum de 2,2% şi de 1,5% în 2021, după un avans de 3,8% în 2019.

În privinţa ratei şomajului, FMI prognozează că aceasta va urca la 10,1% în 2020, urmând să se atenueze la 6% în 2021. În 2019, rata şomajului din România a fost de doar 3,9%.

Deficitul de cont curent se va accentua în acest an la 5,5%, dar anul viitor ar urma să revină la nivelul de 4,7% consemnat în 2019.

Potrivit raportului World Economic Outlook publicat marţi de FMI, economia globală se va contracta cu 3% în 2020 din cauza prăbuşirii activităţilor provocată de restricţiile impuse de autorităţi pentru a stopa extinderea noului coronavirus, marcând cel mai grav declin de la Marea Criză Economică din anii ’30.

Fondul anticipează că economia globală îşi va reveni parţial în 2021, cu o creştere de 5,8%, dar avertizează că estimările sunt marcate de ”incertitudini uriaşe”, iar rezultatul ar putea fi chiar mai prost, în funcţie de evoluţia pandemiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.