Conform unei analize a Fondului Monetar Internaţional, aproximativ trei sferturi din efectele politicii monetare mai aspre a Rezervei federale, adoptată pentru a ţine sub control inflaţia, au fost deja transmise economiei SUA, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Trebuie să recunoaştem că a existat multă rezistenţă în economie, în ciuda creşterilor dobânzilor pe care le-am văzut... estimarea noastră este că pentru SUA aproximativ trei sferturi, sau 75%, din această transmitere a avut loc deja, iar restul va avea loc anul acesta”, a declarat marţi directorul general adjunct al FMI, Gita Gopinath, la un panel moderat de CNBC la Forumul Economic Mondial. În zona euro acest transfer va mai avea încă loc, pentru că majorările ratelor dobânzilor au început mai târziu, a spus ea.

Economia Statelor Unite a menţinut o creştere mai puternică decât era aşteptată, de când ratele dobânzilor au început să crească în martie 2022, deşi mai mulţi strategi au vorbit despre o potenţială recesiune în acest an.

Între timp, economia zonei euro a căzut în stagnare. Banca Centrală Europeană a început majorarea dobânzilor în iulie 2022.

”Ceea ce este universal adevărat este că avem gospodării şi corporaţii cu bilanţuri mai puternice. Şi am văzut efecte, dar am văzut şi rezistenţă. Pieţele muncii încetinesc, dar într-un ritm mult mai lent. De aceea, la FMI considerăm că probabilităţile unui scenariu de aterizare uşoară au crescut destul de mult, pentru că inflaţia a încetinit fără să fie nevoie de o pierdere atât de mare în ceea ce priveşte activitatea economică”, a spus Gopinath în cadrul panelului.

François Villeroy de Galhau, guvernatorul băncii centrale a Franţei, a remarcat în cadrul aceluiaşi panel că au existat două decalaje în transmitere: de la deciziile de politică monetară la condiţiile financiare şi de la condiţiile financiare la economia reală.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.