Ministrul Economiei, Florin Spătaru, s-a aflat, în perioada 07 – 08 mai, în vizită de lucru în Israel unde a participat la o serie de întrevederi şi a viyitat companii importante. ”România este poarta de intrare pe piaţa europeană a investitorilor din Israel”, a transmis ministrul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ministrul Spătaru a avut o întâlnire la Ierusalim, cu omologul israelian, Nir Barkat, ministrul Economiei şi Industriei din Statul Israel, şi a vizitat două dintre companiile importante din industria de apărare, Israel Aerospace Industry (IAI) şi Elbit System. Discuţiile au vizat aprofundarea parteneriatului economic dintre România şi Statul Israel, prin creşterea volumului schimburilor comerciale reciproce, amplificarea prezenţei investiţionale israeliene în România şi generarea de noi proiecte de cooperare”, a transmis, marţi, Ministerul Economiei, într-un comunicat de presă.

Ministrul a precizat că ”industria alimentară şi dezvoltarea lanţului de valoare în sectorul agricol, dar mai ales includerea tehnologiilor înalte în acest domeniu, au reprezentant câteva dintre subiectele abordate”.

”Am decis ca la nivelul celor două ministere să existe un document comun, ce va fi semnat de ambele părţi, prin care ne vom exprima angajamentul de a colabora şi de a construi clustere dedicate sectoarelor economice unde România şi Israelul au interese comune”, a declarat ministrul economiei Florin Spătaru.

Potrivit datelor transmise de reprezentanţii ministerului, întâlnirea bilaterală de la Ministerul Economiei şi Industriei din Statul Israel a continuat şi cu discuţii care au vizat consolidarea şi dezvoltarea parteneriatelor în ceea ce priveşte industria de apărare, schimbul de know how în domeniul digitalizării, dar şi parteneriate la nivel universitar.

Vizita în Israel a Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a vizat un tur al unităţii de producţie IAI, compania de stat în domeniul aerospaţial.

”Zeci de români lucrează la IAI. Am fost plăcut impresionat să descopăr ca la secţia de producţie subasamble F-35, 40 de muncitori români sunt parte a echipei IAI. A fost o mare bucurie să observ că limba română este a doua limbă care se aude vorbindu-se la IAI”, a menţionat ministrul Spătaru.

Demnitarul român a salutat intensificarea colaborării în domeniul apărării dintre cele două state, prin participarea la programe guvernamentale comune şi prin parteneriate între companiile din România şi Statul Israel.

”Evenimentele din Ucraina reprezintă argumente suplimentare pentru atenţia pe care o acordăm industriei de apărare. Construcţia de avioane civile sau militare este una dintre industriile pe care România este obligată să o revitalizeze având în vedere semnificaţia strategică a acestui sector industrial”, a adăugat ministrul Florin Spătaru.

În marja vizitei de lucru, demnitarul român a vizitat ELBIT LAND SYSTEMS, o companie care dezvoltă sisteme de ultimă generaţie în domeniul industriei de apărare şi care este prezentă în România atât cu sedii proprii, la Bacău şi Craiova, cât şi în diverse proiecte comune cu companii de stat din România.

”Conflictul armat de la graniţe a configurat cu atât mai mult oportunitatea dezvoltării industriei de apărare pe teritoriul naţional, iar investitorii străini aflaţi deja pe piaţa românească au ocazia să-şi consolideze afacerile. În plus, România serveşte ca poartă de intrare pentru investiţiile în acest sector către celelalte state europene, iar acest aspect este un avantaj de care ar trebui să profităm pentru atragerea de noi investitori în ţara noastră”, a conchis ministrul Economiei.

Cu prilejul vizitei de lucru, ministrul Florin Spătaru a depus, la Yad Vashem (Memorialul Victimelor Holocaustului), o coroana de flori în memoria victimelor Holocaustului, angajându-se în combaterea antisemitismului, rasismului şi discriminării.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.