Premierul Florin Cîţu a afirmat că noţiunea că bugetul pentru acest an este mic este una falsă, care nu este susţinută de date. „Când ne uităm la buget, este un buget mai mare decât anul trecut, deficitul în scădere şi totuşi sunt 80 miliarde lei, bani pe care îi punem în economie peste veniturile pe care le luăm din economie”, a adăugat şeful Guvernului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Este un buget concentrat pe investiţii, are în centru investiţiile şi un buget care forţează reforma în administraţia publică, centrală şi locală. De aceea prefer să iasă din Parlament aşa cum a fost votat în Guvern”, a afirmat Florin Cîţu vineri la Parlament. 

Referitor la faptul că unii reprezentanţi ai coaliţiei au susţinut că bugetul este mai mic cu 20%, comparativ cu anul trecut, şi că unele persoane din coaliţie au fost de acord că e un buget subdimensionat, iar la rectificarea bugetară bugetul va fi mai mare, premierul a spus că bugetul nu este mic. 

„Eu nu ştiu ce se întâmplă la rectificarea bugetară. În acest moment, bugetul României nu putem să spunem că este mic. Avem un buget cu cheltuieli mai mari decât anul trecut. Nu avem cum să spunem că este un buget mic. Eu v-am spus că bugetul României, trebuie să ne uităm la tot bugetul României, cum au fost împărţiţi banii. Au fost împărţiţi banii pe care îi avem din veniturile cetăţenilor, 32,76% din PIB au fost împărţiţi în toate ministerele pe priorităţi, pe proiecte de priorităţi. Bugetele, bineînţeles, dacă ne uităm la 2019 sunt mai mari, 2020 a fost un an special cu priorităţi pentru toată lumea, fiecare minister a avut cheltuieli suplimentare cu pandemia anul trecut. Unele dintre ele nu se mai regăsesc anul acesta. Dar când ne uităm la buget, este un buget mai mare decât anul trecut, deficitul în scădere şi totuşi sunt 80 miliarde lei, bani pe care îi punem în economie peste veniturile pe care le luăm din economie. Deci cheltuielile sunt mai mari şi injectăm şi 80 miliarde lei. Această noţiune că este un buget mic este falsă şi nu este susţinută de date”, a explicat Cîţu.

Comisiile pentru buget-finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului dezbat zilele acestea proiectul legii bugetului de stat şi proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2021 şi au termen să adopte raporte până luni. Votul final pe buget a fost programat pentru marţi, într-un plen reunit, conform calendarului stabilit de Birourile permanente reunite. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.