Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat, la Târgul de lăsatu' secului”, eveniment care se desfăşoară în curtea MADR, că şi-a dori foarte mult ca bucureştenii să cumpere româneşte şi mai ales produse româneşti. Întrebat despre sprijinul pentru apicultori, ministrul PSD a spus că, odată ce va fi finalizat cadrul cu Ucraina de către Comisia Europeană, măsura de susţinere a sectorului apicol şi piscicol ar putea fi prelungită până la 30 iunie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Aici putem găsi produse agroalimentare făcute de producătorii noştri. Sunt produse de calitate pentru că sunt sigur că trebuie şi producătorii încurajaţi să îşi valorifice marfa. Noi am dat această posibilitate, prin curtea Ministerului Agriculturii de a fi amenajate aceste târguri. Şi doi, ne dorim foarte mult ca locuitorii din Bucureşti, vorbim de această zonă, să poată cumpăra româneşte şi mai ales să cumpere produsele româneşti”, a afirmat Florin Barbu, miercuri la sediul MADR, unde se desfăşoară evenimentul „Târgul de lăsatu' secului”.

Întrebat ce le-a transmis apicultorilor referitor la sprijinul care le va fi acordat de către Ministerul Agriculturii, Florin Barbu a precizat că după ce va fi definitivată prelungirea cadrului cu Ucraina, va fi prelungit sprijinul în sectorul apicol şi piscicol până la 30 iunie.

„Sigur, aşteptă de la Comisia Europeană prelungirea cadrului cu Ucraina. Deja suntem în discuţii cu Comisia Europeană pentru prelungire până pe 30 iunie. Aşteptăm vină acest cadru Ucraina şi vom veni cu sprijin, atât pentru partea de apicultură, cât şi pe partea de piscicultură în România. Sunt domenii care se confruntă cu probleme în momentul de faţă din punct de vedere al funcţionalităţii şi trebuie să venim cu acest sprijin, atât pe sectorul apicol, cât şi pe sectorul piscicol din România”, a explicat ministrul Agriculturii.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale găzduieşte,  în perioada 15-19 noiembrie, între orele 09.00 - 19.00, în curtea instituţiei, „Târgul de lăsatu' secului”. Organizat cu sprijinul Asociaţiei „Produs de Cluj”, evenimentul reprezintă o oportunitate pentru producătorii şi procesatorii români de a-şi promova produsele agroalimentare, dar şi un bun prilej de informare a consumatorilor cu privire la provenienţa şi modul de preparare al produselor, arată comunicatul de presă al MADR.

Vizitatorii sunt aşteptaţi cu o gamă variată de produse înregistrate pe scheme de calitate naţionale şi sisteme de calitate europene, produse atestate tradiţional, produse care au dobândit dreptul de utilizare a menţiunii de calitate facultativă „produs montan”, produse cu denumire protejată, produse certificate ecologic, preparate din carne, lapte, peşte, produse de panificaţie şi patiserie, legume, fructe proaspete şi procesate, băuturi spirtoase şi vin, miere, dulceţuri.

Creşterea consumului de produse româneşti este o prioritate pentru MADR şi se poate realiza prin promovarea produselor agroalimentare româneşti şi prin valorificarea tradiţiilor gastronomice şi culinare autohtone, precum şi a obiceiurilor şi meşteşugurilor locale. Astfel, la acest eveniment vor participa circa 40 de producători şi artizani locali din regiunea de nord vest şi centru a României. Asociaţia „Produs de Cluj” promovează, prin intermediul târgurilor naţionale şi internaţionale, de peste 10 ani, preparate alimentare realizate de mici întreprinzători locali, obţinute din materie primă provenită din microfermele proprii şi de la fermieri din zonă, punând în valoare brandurile regionale şi nu numai.

La acest eveniment se vor regăsi peste 40 de produse atestate tradiţional din cele peste 750 produse înregistrate în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale din judeţele Botoşani, Braşov, Mureş, Sălaj, Ilfov şi Bucureşti şi aproximativ 50 de produse cu menţiune de calitate facultativă „produs montan” din cele peste 3.800 de produse înregistrate în Registrul Naţional al Produselor Montane din judeţele Cluj, Covasna, Ilfov şi Prahova.

Magiunul de prune Topoloveni – Indicaţie Geografică Protejată şi Telemeaua de Sibiu, două produse  recunoscute la nivelul Uniunii Europene vor fi prezente la târg, acestea reprezentând branduri renumite ale României. Totodată, din regiunea Ardealului vor fi prezenţi meşteri artizani care vor expune costume populare şi păpuşi artizanale îmbrăcate în port tradiţional românesc, dar şi producători de cosmetice bio, lavandă şi produse din lavandă, cât şi decoraţiuni de sezon.

Reprezentanţii MADR detaliază şi categoriile de produse agroalimentare, pe regiuni geografice, care vor fi disponibile la evenimentul „Târgul de lăsatu' secului”:

Din zona Moldovei vor fi aduse produse cu atestate de produse tradiţionale din categoria patiserie şi panificaţie, dar şi alte produse cum ar fi miere, miez de nucă, prune afumate de Vrancea, struguri, mere, pere şi gutui.

Astfel,

  • din Botoşani, Sat Tocileni, comuna Stăuceni, cumpărătorii pot alege produse atestate tradiţional, precum Cozonac Domnesc, Poale în Brâu cu brânză dulce sau brânză sărată, alivenci moldoveneşti, dar şi alte produse de patiserie. De asemenea, Crama Jitar va aduce o gamă variată de vinuri.
  • Din Suceava, marca „Gustul de Altădată” va oferi vizitatorilor produse de panificaţie şi patiserie, prăjituri, plăcinte şi cozonaci.
  • Regiunea Oltenia va fi reprezentată de un producător de legume din comuna Vădăstriţa care va expune legume de sezon: varză, castraveţi, usturoi, ceapă, vinete, ardei gras şi kapia etc.
  • Din Banat, judeţul Caraş-Severin va fi prezent un producător cu o varietate de produse procesate din legume şi fructe.
  • Din Bucureşti-Ilfov, se vor regăsi preparate atestate tradiţional din carne sub marca „Gusturi Meşteşugite”: muşchi file de porc afumat, ceafă de porc afumată din podul bunicii, piept de porc afumat, slănină, caltaboş ţărănesc, tobă ţărănească, cârnaţi măcelăreşti, cârnaţi ţărăneşti, lebăr ţărănesc şi alte preparate din carne.

Din Ardeal:

  • Produse atestate tradiţional din localitatea Şimleul Silvaniei, judeţul Sălaj, sub denumirea „CORDIŞ”: cârnăciori picanţi afumaţi, cârnaţi de casă afumaţi, pecie lungă, peştişor afumat, clisă afumată, şuncă afumată, piept afumat, costiţă afumată, pecie afumată şi alte preparate din carne
  • din judeţul Mureş, comuna Albeşti: produse tradiţionale ca pită de casă cu cartofi, chec de casă, colac cu nucă, dar şi alte produse de patiserie, cu specific local, de la Boianu.
  • Din Braşov, Fundata vor fi aduse preparate din carne şi lapte, atestate tradiţional ale Fermei Istrate: telemea de vacă , brânză de burduf, caşcaval, telemea de oaie, caş, urdă, brânză de burduf în coajă de brad, slănină afumată, pastramă de porc, pastramă de berbecuţ, cârnaţi de porc şi viţel, cârnaţi de oaie şi viţel, pastramă de viţel.
  • Din judeţul Sibiu vor fi prezenţi trei producători: din comuna Şura Mare va fi adusă o gamă variată de mezeluri şi produse autentice locale, iar din localităţile Săcel şi Sălişte, vor fi expuse produse apicole şi preparate din lapte
  • Din Maramureş, localitatea Baia Mare, producătorul va prezenta produse locale şi povestea tăieţeilor de casă şi a altor produse făinoase. Din comuna Remetea Chioarului, vor fi comercializate gemuri, dulceţuri, zacuşti şi sosuri pentru paste.
  • Ferma Bârsan din judeţul Alba va veni la târg cu produse din lapte.
  • Judeţul Covasna va fi reprezentat la târg de măcelăria Kovacs din Sfântu Gheorghe, cu produse locale din carne şi brânză maturată marca Arkase.
  • Din Turda, judeţul Cluj, vom regăsi produsele familiei Tudor, precum: caşcaval, brânzeturi maturate, caş şi brânză de burduf din lapte de oaie.
  • Din oraşul Blaj, judeţul Alba, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Blaj va aduce o colecţie de vinuri albe, roze, DOC din podgoria Târnave, una dintre cele mai vechi podgorii din Transilvania.

Din Muntenia:

  • Judeţul Argeş: pe lângă „Magiunul de prune Topoloveni” – recunoscut IGP, se va alătura o colecţie variată de gemuri, dulceţuri şi zacuscă, conserve din fructe şi legume;
  • Producători din judeţul Giurgiu, comuna Stăneşti vor aduce legume proaspete de sezon;
  • Vizitatorii îşi vor putea face provizii de ceapă şi usturoi din judeţul Buzău

Nu în ultimul rând, la târg se vor regăsi produse înregistrate în Registrul Naţional al Produselor Montane (RNPM), din judeţele Cluj, Covasna, Ilfov şi Prahova din categoriile peşte, produse din lapte, miere şi produse ale stupului şi fructe procesate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.