Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunţat joi că rambursează companiilor din România, în luna mai 881,2 milioane de lei (192,7 milioane euro) din taxa pe valoarea adăugată (TVA), suma fiind cea mai mare din ultimele patru luni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit ANAF, din valoarea anunţată, deconturile cu compensare şi restituire se ridică la 773,1 milioane lei, din care 36,45 milioane lei se compensează şi 736,65 milioane lei se restituie.

Prima tranşă, de 274,05 milioane lei, a fost achitată în 11 mai, iar următoarea tranşă, de 462,6 milioane lei, va fi platită în 31 mai. 

Valoarea TVA rambursată în luna mai este un vârf al ultimelor patru luni. Astfel, în ianuarie, ANAF a rambursat companiilor TVA de 1,07 miliarde lei, în februarie - 691,8 milioane lei, oar în martie - doar 439,4 milioane lei, un record lunar negativ al ultimilor ani.

Unii economişti au sugerat că reducerea valorii TVA rambursate în luna martie ar fi ajutat la menţinerea execuţiei bugetare în parametri consideraţi normali în primul trimestru. 

Ulterior, în aprilie, valoarea TVA rambursată a urcat la 854 milioane lei.

Într-un interviu acordat News.ro, preşedintele ANAF, Bogdan Stan, a justificat valoarea redusă prin scăderea solicitărilor din partea firmelor, în special ca urmare a reducerii cotei TVA de la 20% la 19%, d ela 1 ianuarie.

"În contextul reducerii cotelor standard de impunere, de la 24% la 20%, respectiv la 19%, coroborat cu aplicarea prevederilor legale în vigoare privind infiinţarea grupurilor fiscale în materie de TVA - la această dată sunt înregistrate 164 de grupuri fiscale unice, dintre care 114 active -, se constată reducerea semnificativă a sumelor de TVA solicitate la rambursare", a afirmat Stan, în interviul publicat duminică de agenţia News.ro. 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.