Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunţat miercuri că majorează cu 685,19 milioane lei, până la 1,44 miliarde lei, valoarea taxei pe valoarea adăugată (TVA) rambursată în luna decembrie companiilor din România, la doar o zi după ce datele privind execuţia bugetară au arătat un deficit bugetar la 11 luni cu mult sub nivelul programat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În 13 decembrie, ANAF anunţase că va rambursa în luna decembrie TVA de doar 763,57 milioane de lei.

”Angajamentul ANAF de a diminua stocul deconturilor cu întârzieri la soluţionare a condus la suplimentarea selecţiei naţionale a deconturilor de rambursat pentru luna decembrie 2016. Au fost incluse toate deconturile de TVA soluţionate prin decizii de rambursare, înregistrate în intervalul 24.10 - 08.12.2016”, se arată în comunicat.

Din valoarea suplimentară rambursată, o sumă de 54,97 milioane lei se compenseazã şi 630,22 milioane lei se restituie companiilor. 
 
Plata efectivã a TVA către companii a fost programatã pentru 29 decembrie 2016. 

În luna noiembrie, valoarea TVA rambursată firmelor de către ANAF a fost mai mare, de 995,81 milioane lei. 

În acest an, până în decembrie, Fiscul a rambursat firmelor cele mai mari sume din TVA în luna aprilie, în valoare de 1,3 miliarde lei, şi în iulie, de 1,2 miliarde lei. 

Marţi seară, Ministerul Finanţelor a anunţat că deficitul bugetului general consolidat al statului a urcat după primele 11 luni ale anului la 5,5 miliarde lei, de la 1,3 miliarde lei în octombrie, reprezentând 0,73% din produsul intern brut (PIB).

Nivelul este cu mult mai mic decât cel programat, în condiţiile în care, pentru întregul an, bugetul prevede un deficit de 2,8% din PIB. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.