Firma de consultanţă imobiliară CBRE a anunţat, luni, că, în 2019, sunt anunţate 15 proiecte pe piaţa spaţiilor de birouri, cu o suprafaţă de peste 304.000 mp, în condiţiile în care cererile de închiriere de anul trecut au însumat 325.000 mp.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În 2018, cererile de închiriere au însumat 325.000 mp, iar 81% dintre spaţiile tranzacţionate sunt situate în clădiri de birouri de clasă A. Stocul modern de spaţii de birouri a ajuns anul trecut la 2,91 milioane de metri pătraţi, cu 144.000 m2 livraţi în 2018, în creştere cu 15% faţă de 2017, potrivit CBRE.

În prezent, 50% din suprafaţa totală care va fi finalizată în 2019 este deja închiriată, potrivit companiei.

”Segmentul spaţiilor de birouri va continua să se dezvolte accelerat şi în 2019, iar 15 noi proiecte vor fi demarate în cursul acestui an. Cu toate acestea, piaţa resimte lipsa mai multor proiecte, nivelul cererii fiind în continuare peste oferta existentă. În acest moment, 50% din suprafaţa totală care va fi finalizată în 2019 este deja închiriată, ceea ce reprezintă un indicator clar al necesităţii livrării mai multor spaţii de birouri”, se arată în comunicat.

În partea de vest a Capitalei s-au înregistrat cele mai mai multe cereri de închiriere în 2018, cu 36% din totalul tranzacţiilor, potrivit companiei. Pe a doua poziţie s-au situat zona centrală şi zona de nord, ambele cu 17%, urmate de Pipera cu 14% şi de CBD (zona Piaţa Victoriei, Piaţa Charles de Gaulle), zonă care se apropie de limita superioară a spaţiului disponibil pentru construirea de noi proiecte, cu 13%.

”Din punct de vedere al tipului de tranzacţie, în 2018 contractele de pre-închiere au avut o pondere de 35%, renegocierile de 26%, urmate de relocări cu 20% şi de cereri noi sau extinderi ale unor spaţii existente, cu 19%”, se arată în comunicat.

În 2019 sunt anunţate 15 proiecte care totalizează peste 304.000 m2, iar vestul capitalei rămâne campion detaşat în topul celor mai active zone. Astfel, 48% dintre proiecte se găsesc în partea de vest a Bucureştiului, 24% în nord, 10% în zona CBD, 9% în zona centrală şi 8% în Pipera, potrivit CBRE.

”În prezent, din stocul total de spaţii moderne de birouri, în partea de nord a capitalei şi în Pipera se găseşte cea mai mare parte, de altfel aceste zone au fost considerate pentru mulţi ani tradiţionale pentru amplasarea complexelor de birouri şi unde s-a construit masiv. Însă tendinţa actuală este de creare a unor noi poli, cum este zona Timpuri Noi, situată în partea de centru-sud a capitalei. Proiectul Timpuri Noi Square localizat aici, şi a cărui contribuţie în dezvoltarea zonei este indiscutabilă, funcţionează ca o ancoră, urmând să atragă din ce în ce mai multe investiţii şi noi chiriaşi la fel de spectaculoşi ca cei aduşi de CBRE Romania, dar să inspire şi alţi dezvoltatori care au sesizat potenţialul zonei”, se arată în comunicat.

Un interes din ce în ce mai ridicat se manifestă şi pentru zona Bulevardul Expoziţiei - Piaţa Presei Libere care va contiua să se extindă în mod organic şi în 2019. Totalul de 2,91 milioane mp de spaţii de birouri existente în capitală sunt împărţiţi astfel: 782.206 mp în partea de nord, 689.391 mp în Pipera, 489.095 în partea zona centrală, 432.089 mp în CBD, 412.013 mp în partea de vest.

”Cea mai mică suprafaţă se găseşte în zona de est, unde au fost construiţi până în acest moment 57.775 m2 şi în sudul capitalei, unde se află doar 47.780 m2 de spaţii de birouri. Ambele zone au însă capacitatea de a se dezvolta în viitor”, se arată în comunicat.

Nevoia unor noi proiecte de clasă A rămâne ridicată în acest an, potrivit unui manager din cadrul CBRE Romania, Mihai Păduroiu.

“2018 a fost un an extrem de bun, iar conform analizelor noastre, în 2019 piaţa spaţiilor de birouri va tura şi mai mult motoarele. Cu toate acestea, nevoia unor noi proiecte de clasă A rămâne la cote ridicate, mai ales în contextul intrării unor noi jucători pe piaţă, aşa cum se prefigurează. Timpul de aşteptare pentru găsirea unor birouri de calitate şi bine amplasate se situează între 12 şi 24 de luni. Pentru ca această nişă să îşi continue creşterea şi pentru ca România să ajungă la nivelul pieţelor mari din regiune, cred că dezvoltatorii şi companiile de consultanţă trebuie să devină din ce în ce mai creativi şi dispuşi să investească în inovaţie”, a explicat Mihai Păduroiu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.