Facebook şi Instagram sunt folosite masiv de comercianţii de produse de lux falsificate sub mărcile Louis Vuitton, Gucci and Chanel, iar compania Meta Platforms încearcă să îi împiedice pe falsificatori să se folosească de platformele sale, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Infractorii care comercializează produse contrafăcute exploatează gama lor de instrumente de mesagerie socială şi privată pentru a ajunge la utilizatori, potrivit interviurilor cu cadre universitare, grupuri din industrie şi investigatori, care au comparat încercările mărcilor de a asigura servicii de control asupra unor platforme precum Facebook, Instagram şi WhatsApp ca fiind o joacă.

”„Facebook şi Instagram sunt pieţele cheie în care mărfurile contrafăcute sunt vândute către membrii publicului. Era eBay în urmă cu 10 ani şi Amazon acum cinci ani”, a declarat Benedict Hamilton, director general la Kroll, o companie privată de investigaţii, angajată de mărcile afectate de contrafaceri şi contrabandă.

Cercetările, conduse de firma de analiză a reţelelor sociale Ghost Data, au arătat că falsificatorii vând imitaţii ale mărcilor de lux, între care Gucci, Louis Vuitton, Fendi, Prada şi Chanel.

Au fost identificate peste 26.000 de conturi de falsificatori activi care operează pe Facebook, într-un studiu efectuat în prioada iunie-octombrie 2021, prima dată când cercetarea acesteia privind contrafacerile s-a concentrat pe aplicaţia emblematică a Meta, şi a găsit peste 20.000 de conturi de falsificatori activi pe Instagram, în creştere faţă de numărul din anul precedent, dar în scădere faţă de un vârf din 2019, când au identificat aproximativ 56.000 de conturi.

Aproximativ 65% dintre conturile găsite în 2021 au avut sediul în China, urmate de 14% în Rusia şi 7,5% în Turcia.

Ghost Data este o firmă italiană de analiză fondată de expertul în securitate cibernetică Andrea Stroppa, care este şi consultant analist de date pentru Forumul Economic Mondial.

Firma o experienţă în expunerea utilizării reţelelor sociale de către falsificatori, susţinătorii Statului Islamic şi pentru propaganda digitală.

O căutare a cuvintelor cheie de către Reuters a identificat zeci de conturi de Instagram şi postări pe Facebook care păreau să promoveze bunuri contrafăcute, pe care Meta le-a eliminat pentru încălcarea regulilor după ce Reuters le-a semnalat.

Comerţul online este o prioritate cheie pentru Meta, care a promovat noi funcţii de cumpărături care ar putea contribui la creşterea veniturilor, deoarece se confruntă cu presiuni precum reclamele care urmăresc schimbările şi sporesc creşterea utilizatorilor, şi a semnalat o poziţie dură împotriva falsificatorilor.

Instagram a spus că mărci de lux precum Dior, Balenciaga şi Versace au adoptat funcţii de cumpărături în aplicaţia sa şi au spus că unele precum Oscar De La Renta şi Balmain folosesc checkout în aplicaţie.

Însă utilizatorii care exploatează platformele pentru a vinde bunuri false reprezintă o problemă persistentă pentru companie, care se confruntă şi cu controlul legiuitorilor şi autorităţilor de reglementare cu privire la moderarea conţinutului său.

”Vânzarea de falsuri şi fraudă este o problemă care a persistat întotdeauna cu noile tehnologii. Suntem din ce în ce mai buni în ceea ce priveşte oprirea acestor vânzări şi combaterea fraudătorilor”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei Meta într-un comunicat.

ajoritatea cumpărătorilor ştiu că nu obţin un produs original atunci când plătesc 100 de dolari pentru o geantă de mână care se vinde cu amănuntul la peste 5.000 de dolari.

Dar daunele includ afectarea vânzărilor şi reputaţiei mărcilor, potenţiale probleme de siguranţă ale mărfurilor nereglementate şi legăturile dintre contrafacere şi activitatea criminală organizată, au spus experţii.

Meta s-a alăturat site-urilor de comerţ electronic şi pieţelor online în lupta cu vânzarea de bunuri contrafăcute. Dar, spre deosebire de listările publice de pe site-uri dedicate cumpărăturilor precum eBay  şi Amazon.com, platformele sociale oferă, de asemenea, infractorilor mai multe canale pentru a posta în spaţii închise, a trimite mesaje private şi a folosi conţinut care dispare, cum ar fi Instagram Stories, au spus experţii.

În 2020, Chanel, Lacoste şi Gant au părăsit o iniţiativă a Comisiei Europene menită să sporească cooperarea între mărci şi site-uri, inclusiv eBay, Alibaba şi Piaţa Facebook, pentru a lupta împotriva contrafacerii, spunând că nu este eficientă.

Şeful financiar al Chanel, Philippe Blondiaux, a declarat într-un interviu acordat anul trecut că Chanel, care vinde numai cosmetice şi parfumuri online, nu crede că Facebook sau Instagram sunt ”mediul potrivit pentru a vinde articole de lux”, adăugând că brandul îşi doreşte un mediu ”foarte protejat” şi intim pentru clienţii săi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.