Facebook a oferit unor companii, între care Netflix şi Airbnb, acces preferenţial la datele utilziatorilor, limitând în schimb serviciile pentru majoritatea celorlalte, potrivit emailurilor şi prezentărilor făcute publice de un parlamentar britanic, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un număr de 223 de pagini de comunicări care au avut loc în perioada 2012-2015 între angajaţi de rang înalt ai Facebook, între care şi directorul general Mark Zuckerberg, arată că reprezentanţii operatorului reţelei sociale au discutat despre obţinerea de venituri din vânzarea accesului la date, au urmărit şi au respins rivali şi s-au pregătit pentru o posibilă lovitură, în timp ce au acţionat pentru a obţine mai multe date ale utilizatorilor.

Miercuri, un membru conservator al Parlamentului britanic, Damian Collins, a făcut publice documentele, după ce le-a solicitat luna trecută companiei Six4Three, sub ameninţarea unor sancţiuni. Fostul dezvoltator de aplicaţii Six4Three a obţinut aceste documente în cadrul unui proces din California, în care acuză Facebook că nu a respectat promisiunile făcute dezvoltatorilor.

Facebook, care a apreciat că procesul intentat de Six4Three este lipsit de fundament, a spus că documentele publicate induc în eroare dacă sunt scoase din context, dar nu a oferit detalii.

”Susţinem modificările aduse platformei în 2015, pentru a opri o persoană să pună la dispoziţia dezvoltatorilor date ale prietenilor săi”, a spus un purtător de cuvânt al Facebook.

Cu toate că au fost redactate în cadrul procesului, materialele trebuiau să fie făcute publice, deoarece ”ridică întrebări serioase referitoare la modul în care Facebook tratează datele utilizatorilor, politicile sale de colaborare cu dezvoltatorii de aplicaţii şi modul în care se foloseşte de poziţia dominantă deţinută pe piaţa mediei sociale”, a afirmat Collins pe Twitter.

Collins s-a aflat printre coordonatorii unei anchete din Marea Britanie referitoare la ştirile false din media socială, una dintre multele probleme care au adus Facebook în atenţia guvernelor din mai multe ţări. Alte întrebări s-au referit la accesul ilegal la date, acuzaţiile de părtinire politică din partea Facebook în recomandările de conţinut, şi tacticile de lobby.

Aplicaţia de întâlniri Badoo şi Lyft se află printre companiile care au obţinut acces la datele prietenilor utilizatorilor, potrivit documentelor.

Collins a mai acuzat Facebook că a luat măsuri agresive împotriva aplicaţiilor concurente, prin respingerea accesului lor la datele utilizatorilor.

Documentele includ o comunicare din 2013 între Zuckerberg şi directorul Justin Osofsky, în care au decis să oprească accesul companiei Vine la datele prietenilor utilizatorilor, în ziua în care rivala Twitter a lansat serviciul de conţinut video.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.