Fabrica Bod din Braşov, singurul producător de zahăr din sfeclă cu capital românesc, a realizat o producţie de 28.000 tone în acest sezon, între lunile septembrie-noiembrie, iar unitatea funcţionează la capacitate maximă, neîntrerupt de 128 de ani, arată un comunicat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De asemenea, oficialii companiei spun că fabrica de zahăr este funcţională la capacitate maximă din punct de vedere operaţional.

Aceştia infirmă totodată informaţiile apărute în presă privind trimiterea salariaţilor în şomaj sunt false şi spun că salariile celor 350 de angajaţi sunt plătite la zi, astfel că ”nu se pune problema trimiterii în şomaj a vreunui angajat al fabricii Bod”.

”Din punct de vedere al structurii acţionariatului, schimbarea cea mai importantă constă în crearea unei noi entităţi juridice în care principalii acţionari (aproape 50%) sunt fermierii din judeţele Braşov-Covasna. Decizia a fost determinată de faptul că foştii acţionari sunt fie foarte în vârstă, fie o parte dintre ei au decedat”, se arată în comunicat.

În acest sezon, compania a produs deja peste 28.000 de tone de zahăr, dar procesul de producţie nu s-a încheiat, având în vedere că încă există materie primă pe stoc.

”Totodată, vom continua livrarea către hypermarket-uri a singurului zahăr românesc de pe piaţă rafinat exclusiv din sfeclă de zahăr”, spune Cornelia Crevean, purtătorul de cuvânt al Fabricii de Zahăr Bod.

Fabrica de Zahăr Bod şi-a dublat capacitatea de producţie şi s-a clasat printre primele 30 din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte eficienţa procesării sfeclei de zahăr, mai informează comunicatul.

Dintre cele 39 de fabrici de zahăr existente în România în 1989, mai funcţionează doar patru, cea din Braşov fiind singura societate de acest tip cu capital integral românesc şi având arondată cea mai mare arie de cultivare a sfeclei de zahăr.

Fabrica de Zahăr Bod susţine cultivarea sfeclei de zahăr şi în judeţele Sibiu şi Alba, iar 30% dintre acţionarii companiei sunt cultivatori de sfeclă.

În prezent, peste 780 de ferme mari şi 1.200 de ferme mici sunt implicate în procesul agricol al culturii de sfeclă de zahăr, acestea furnizând materia primă necesară producţiei anuale. Conform evidenţelor de la AJOFM Braşov, aceste ferme susţin circa 17.000 de angajaţi, datorită funcţionării fabricii din Bod.

De altfel, sfecla de zahăr reprezintă una dinte principalele culturi agricole din judeţele Braşov, Covasna şi Harghita. 80% din cultura agricolă a judeţelor Brasov si Covasna este de sfecla de zahăr şi cartof.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.