Piaţa românească de fuziuni şi achiziţii a înregistrat 48 de tranzacţii în primele trei luni ale anului, în creştere cu 17% faţă de primul trimestru al anului 2021, în timp ce valoarea estimată a fost mai mică de la an la an, de 1,8 miliarde dolari în T1 2022, faţă de 2,1 miliarde dolari în trimestrul 1 2021, arată datele EY România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Piaţa românească de fuziuni şi achiziţii (M&A) a înregistrat 48 de tranzacţii în primele trei luni ale anului 2022, în creştere cu 17% faţă de primul trimestru al anului 2021. În pofida volumului mai mare de tranzacţii, valoarea estimată a activităţii locale de fuziuni şi achiziţii a fost mai mică de la an la an, de 1,8 miliarde dolari în T1 2022, faţă de 2,1 miliarde dolari în trimstrul 1 2021. Nivelul de activitate reflectă încetinirea globală a fuziunilor şi achiziţiilor, după un an record în 2021”, se arată în raportul EY România.

Cea mai mare tranzacţie din acest trimestru a fost achiziţia producătorului auto Ford România de către Ford Otosan Olanda, pentru 785 milioane dolari, urmată de achiziţia parcului eolian Beta Wind de către Energias de Portugal, prin subsidiara sa EDP Renovaveis, pentru 136 milioane dolari.

„Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România a dat dovadă de rezilienţă constantă în primele trei luni ale anului 2022. În pofida contextelor geopolitice şi macroeconomice dificile, activitatea de fuziuni şi achiziţii rămâne semnificativă, aproapiată de nivelurile record”, spune Iulia Bratu, partener asociat, Strategie şi Tranzacţii, EY România.

Investitorii strategici continuă să fie actorii dominanţi ai pieţei de fuziuni şi achiziţii din România, reprezentând 92% din tranzacţiile consumate. Jucătorii străini şi-au sporit activitatea pe piaţa românească, numărând 28 de tranzacţii şi reprezentând o creştere de 56% faţă de T1 2021, în timp ce tranzacţiile interne au înregistrat o scădere de 10% (18 tranzacţii), în comparaţie cu aceeaşi perioadă. Din punct de vedere al originii geografice, cei mai activi investitori au fost Olanda (5 tranzacţii), Statele Unite şi Belgia (câte 3 tranzacţii), urmate de Polonia, Austria, Ungaria şi Gibraltar (câte 2 tranzacţii).

Cele mai active sectoare în funcţie de volumul tranzacţiilor de intrare au fost tehnologia şi sectorul imobiliar (7 tranzacţii fiecare), urmate de produse industriale diversificate (5 tranzacţii), telecomunicaţii, media şi divertisment (3 tranzacţii), energie şi utilităţi şi sănătate (2 tranzacţii fiecare).

”Deşi sunt excluse din calculul nostru privind valoarea de piaţă, observăm, de asemenea, alte două tranzacţii în primele trei luni ale anului 2022. În martie, MBC Group, compania media cu sediul în Emiratele Arabe Unite, a achiziţionat 30% din Antenna Group, firmă de televiziune şi producţie cu sediul în Grecia, inclusiv operaţiunile sale din România. În aceeaşi lună, Econergy International Limited a achiziţionat de la PNE AG două proiecte fotovoltaice în România şi SUA. Ambele tranzacţii se fac pentru o sumă nedeclarată”, spun reprezentanţii EY România.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 312.250 de angajaţi în peste 700 de birouri în 150 de ţări şi venituri de aproximativ 40 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2021.

Prezentă în România din anul 1992, EY este liderul de pe piaţa serviciilor profesionale, cu peste 800 de angajaţi din România şi Republica Moldova. Furnizează servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, juridică, strategie şi tranzacţii, consultanţă către companii multinaţionale şi locale. Are birouri în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Chişinău.

 

 

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.