Ministerul Energiei a elaborat un proiect de Hotărâre care să aprobe deschiderea şi punerea în exploatare a carierei Roşia de Jiu din judeţul Gorj, la o capacitate de opt milioane de tone pe an, sumele aferente despăgubirilor ridicându-se la 11,46 milioane lei, pentru un număr de imobile în suprafaţă totală de 139,7 hectare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Implementarea proiectului de act normativ va contribui la creşterea eficienţei economice a exploatării lignitului prin reducerea timpilor de staţionare a utilajelor şi eliminarea operaţiunilor tehnologice suplimentare datorate refuzului proprietarilor de a ceda terenurile”, arată un proiect de Hotărâre publicat în dezbatere de Ministerul Energiei.

Cariera Roşia de Jiu aparţine Sucursalei Divizia Minieră Târgu Jiu din cadrul Complexului Energetic Oltenia, şi este situată în judeţul Gorj, pe teritoriul comunelor Fărcăşeşti, Bîlteni şi oraşului Rovinari.

”Pentru desfăşurarea  activităţii de extracţie a lignitului este necesară  ocuparea şi scoaterea din circuitul  economic  a unor suprafeţe de terenuri agricole, silvice, păşuni, fâneţe, livezi, etc., aflate în proprietate privată”, arată nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Potrivit prevederilor legale, achiziţia terenurilor din perimetrul minier se desfăşoară cu mari dificultăţi, menţionează autorii proiectului.

”Proprietarii au pretenţii financiare exagerate sau refuză înstrăinarea proprietăţii. De asemenea, probleme deosebite sunt generate de lipsa actelor de  proprietate şi de litigiile dintre moştenitori privind succesiunea asupra bunurilor deţinute în comun”, mai subliniază documentul.

Acesta mai arată că se înregistrează ”frecvente staţionări ale utilajelor, manevre repetate pentru schimbarea fronturilor de lucru şi modificări ale circuitelor de transport”, care influenţează negativ nivelul producţiei de cărbune şi determină creşterea costurilor de producţie.

Obiectivele socio-economice ale proiectului de act normativ sunt: reducerea costurilor de exploatare a zăcământului de lignit cu implicaţii asupra preţului de cost al energiei electrice produsă, asigurarea ocupării forţei de muncă şi dezvoltarea economică şi socială a localităţilor  din zona exploatării miniere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.