Exporturile de petrol iraniene au atins noi maxime în ultimele două luni ale anului 2022 şi au început 2023 în forţă, în pofida sancţiunilor americane, susţinute de livrările mai mari către China şi Venezuela, potrivit companiilor care urmăresc fluxurile, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Exporturile de petrol ale Teheranului au fost limitatecdin 2018, când fostul preşedinte american Donald Trump, a retras SUA din acordul nuclear din 2015 şi a reimpus sancţiuni menite să reducă exporturile de petrol şi veniturile asociate ale guvernului iranian.

Livrările îm străinătate au crescut în timpul mandatului succesorului său, preşedintele Joe Biden, care a încercat să relanseze acordul nuclear, şi a atins, potrivit unor estimări, cel mai ridicat nivel din 2019.

Această creştere vine în pofida unor factori negativi, cum ar fi blocajul negocierilor legate de acordul nuclear şi concurenţa din partea ţiţeiului rusesc la preţ redus.

Firma de consultanţă în domeniul energiei SVB International a declarat că exporturile de ţiţei ale Iranului din decembrie au fost în medie de 1,137 milioane de barili pe zi, în creştere cu 42.000 bpd faţă de noiembrie şi cea mai mare cifră pe care SVB a raportat-o pentru 2022, pe baza estimărilor anterioare.

”În comparaţie cu administraţia Trump, nu a existat nicio represiune sau acţiune serioasă împotriva exporturilor de petrol ale Iranului. Exporturile din ianuarie au fost până acum puternice ca în lunile precedente”, a spus Sara Vakhshouri, de la SVB.

"Scăderea cererii chineze şi livrările Rusiei către China au reprezentat o provocare majoră pentru ei. Majoritatea petrolului iranian merge încă în Orientul Îndepărtat, în cele din urmă China. Iranul ajută şi Venezuela să-şi exporte petrolul", a arătat Vakhshouri.

Adrienne Watson, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate la Casa Albă, a declarat că aplicarea sancţiunilor de către administraţie este robustă şi ”cifrele macroeconomice ale Iranului arată clar acest lucru”.

”Nu am avut şi nu vom ezita să luăm măsuri împotriva evitării sancţiunilor, împreună cu sancţiuni împotriva comerţului cu rachete şi drone al Iranului şi încălcări ale drepturilor omului împotriva poporului iranian”, a spus Watson.

Departamentul pentru Trezorerie a impus sancţiuni la sfârşitul anului trecut împotriva unei reţele de contrabandă cu petrol legată de Corpul Gărzilor Revoluţionare Islamice (IRGC) din Iran.

Firma de consultanţă Petro-Logistics, care urmăreşte oferta de petrol, a declarat că înregistrează, de asemenea, o tendinţă ascendentă a exporturilor de ţiţei iraniene, care, în opinia sa, în decembrie au atins cel mai ridicat nivel din martie 2019.

Kpler, o firmă de informaţii despre date, a stabilit exporturile de ţiţei iraniene la 1,23 milioane bpd în noiembrie, cel mai mare din august 2022 şi aproape la egalitate cu volumul de 1,27 milioane bpd din aprilie 2019, deşi acestea au scăzut la puţin sub 1 milion bpd în decembrie.

Ministerul Petrolului din Iran nu a răspuns unei solicitări de comentarii privind exporturile.

Proiectul de buget de stat al Iranului se bazează pe livrări şi mai mari de petrol, de 1,4 milioane de barili pe zi, a relatat săptămâna aceasta agenţia de ştiri semi-oficială Fars.

China este cel mai mare client al Iranului. Pentru a evita sancţiunile, majoritatea exporturilor de ţiţei ale Iranului către China sunt renumite ca ţiţei din alte ţări, potrivit analiştilor, inclusiv FGE.

Iranul a spus în trecut că au fost falsificate documente pentru a ascunde originea încărcăturilor iraniene.

De asemenea, Iranul şi-a extins anul trecut rolul în Venezuela, tot sub sancţiunile SUA, trimiţând petrol uşor pentru rafinare şi diluanţi, pentru a produce ţiţei exportabil.

Nu există o cifră definitivă pentru exporturile de petrol iraniene şi estimările se încadrează adesea într-o gamă largă.

Companiile de urmărire a tancurilor petroliere folosesc diverse metode pentru a urmări fluxurile, inclusiv date prin satelit, date de încărcare a porturilor şi informaţii umane.

Iranul nu publică cifre, în general.

Potrivit unei alte firme de analize, Vortexa, importurile Chinei de petrol iranian au atins în decembrie un nou record de 1,2 milioane bpd, în creştere cu 130% faţă de un an mai devreme.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.