Executivul a analizat, în şedinţa de joi, în primă lectură, Strategia Naţională de Educaţie Financiară 2024 - 2030. Scopul acestei strategii este îmbunătăţirea nivelului de educaţie financiară în rândul elevilor, studenţilor, adulţilor şi operatorilor economici.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Educaţia financiară reprezintă o prioritate pentru România, pentru sectorul public şi privat, fiind o preocupare a autorităţilor naţionale şi a partenerilor din sistemul financiar, mai arată comunicatul de presă al Guvernului.

Scopul Strategiei este de a stabili obiectivele specifice şi a direcţiile de acţiune cu orizont 2030, în vederea îmbunătăţirii nivelului de educaţie financiară în rândul elevilor, studenţilor, adulţilor şi operatorilor economici din România pentru adoptarea unor decizii financiare informate şi responsabile.

Implementarea SNEF vizează educarea populaţiei pentru adoptarea unor decizii financiare mai informate şi responsabile, care să conducă la creşterea bunăstării personale şi a familiei. Strategia asigură abordări coordonate, unitare şi sistematice a problematicii educaţiei financiare pe termen lung, îmbunătăţind eficienţa acţiunilor şi a proiectelor de educaţie financiară din România.

Concret, Strategia are următoarele obiective majore:

- Creşterea gradului de educaţie financiară prin formarea de competenţe în domeniul educaţiei financiare, în rândul copiilor şi adolescenţilor şi pregătirea lor pentru a deveni consumatori informaţi de produse, instrumente şi servicii financiare.

- Îmbunătăţirea cunoştinţelor şi a abilităţilor populaţiei adulte de a planifica finanţele proprii, de a economisi, de a fi consumatori informaţi privind utilizarea corespunzătoare a serviciilor şi produselor financiare şi de a-şi îndeplini obligaţiile fiscale.

- Creşterea accesului operatorilor economici la noţiuni şi informaţii financiare în scopul întăririi disciplinei financiare a acestora.

Un nivel crescut de educaţie financiară va genera schimbări comportamentale care vor contribui la îmbunătăţirea sustenabilităţii financiare, la consolidarea gradului de bunăstare a românilor şi la dezvoltarea economică a ţării, mai spune Guvernul.

Abordarea strategică la nivel naţional a educaţiei financiare este subiacentă Strategiei naţionale pentru dezvoltarea durabilă a României 2030, adoptată de Guvernul României în 2018.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.