România a înregistrat în luna iunie a patra creştere a afacerilor cu amănuntul din Uniunea Europeană, de 7,6% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2016, în date ajustate faţă de influenţele sezoniere, faţă de un ritm de 3,1% la nivelul UE, potrivit datelor publicate joi de biroul european de statistică Eurostat, care mai arată că, faţă de anul de bază 2010, România a înregistrat cel mai mare avans din UE al afacerilor de retail.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul este considerat cel mai important indicator al consumului populaţiei.

Creşteri mai mari decât România au înregistrat în iunie, faţă de iunie 2016, doar Slovenia (10,2%), Croaţia (8,2%) şi Slovacia (8,1%).

Potrivit datelor publicate joi dimineaţă de Institutul Naţional de Statistică (INS), cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul din România a încetinit în a şasea lună a acestui an, înregistrând un avans de 7,3% faţă de iunie 2016 (pe seria brută), ritm înjumătăţit comparativ cu cel înregistrat în luna precedentă, mai ales ca urmare a evoluţiei slabe a vânzărilor de alimente.

Faţă de luna mai, vânzările de retail din România au scăzut în iunie cu 0,4%, comparativ cuo creştere de 0,4% la nivelul UE.

Eurostat a publicat şi seriile de creştere faţă de 2010, anul de bază pentru statisticile economice din acest deceniu, România fiind pe primul loc în UE în iunie, cu un avans de 46,3% faţă de nivelul din urmă cu şapte ani.

În acest clasament, România este urmată de Bulgaria (+44,9%), Lituania (+41,9%) şi Estonia (+34,4%). 

Pentru cinci state din UE nu există date disponibile pentru luna iunie. Dintre statele pentru care există date, patru au înregistrat în iunie vânzări de retail mai mici decât în urmă cu şapte ani: Luxemburg (-52,6%), Spania (-9%), Portugalia (-4,2%) şi Danemarca (-4,7%), potrivit Eurostat.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.