Grupul bulgar Euroins Insurance Group AD (EIG), unul dintre principalele grupuri de asigurări din Europa de Sud-Est şi parte a Eurohold Bulgaria AD, a încheiat procesul de achiziţie al ERGO Belarus după ce a obţinut aprobările legate de competiţie de la Ministerul Comerţului şi al Reglementărilor Antimonopol, respectiv Ministerul de Finanţe, din Belarus, achiziţia făcând parte dintr-o tranzacţie mai largă pentru filialele companiei germane din trei ţări din Europa de Est şi este a cincea preluare la rând pentru grupul bulgar din patru foste ţări URSS.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anul trecut, compania bulgară a aceptat să preia subsidiarele Ergo din trei ţări europene: Belarus, Cehia şi România. Acordurile pentru preluarea subsidiarelor din România şi Cehia sunt încă în analiza autorităţilor antitrust din ţările respective.

"Grupul bulgar Euroins Insurance Group AD (EIG), unul dintre principalele grupuri de asigurări din Europa de Sud-Est şi parte a Eurohold Bulgaria AD, a încheiat procesul de achiziţie al ERGO Belarus după ce a obţinut aprobările legate de competiţie de la Ministerul Comerţului şi al Reglementărilor Antimonopol, respectiv Ministerul de Finanţe, din Belarus", a informat miercuri grupul.

Ergo Belarus este o subsidiară a companiei germane Ergo, unul dintre cele mai mari grupuri de asigurări din Europa, parte a concernului Munich RE, unul dintre liderii industriei de reasigurare din lume.

Ergo Belarus este specializată în asigurări non-viaţă – pofesionale, proprietăţi, sănătate, mărfuri, accidente, asistenţă turistică etc. şi este cel de-al treilea cel mai mare asigurător privat din ţară, operând într-un sector economic dominat încă de companii de stat. În 2019, compania a raportat prime brute subscrise (PBS) în valoare de aproximativ 10 milioane de euro, în creştere cu 7,4% faţă de anul precedent. Ergo ocupă locul 10 în clasamentul total al asigurătorilor din Belarus în ceea ce priveşte PBS, cu o cotă de piaţă de aproximativ 2%.

 Еrgo Belarus a înregistrat anul trecut un profit net de 0,15 milioane euro. Rata de solvabilitate a companiei, un indicator cheie pentru stabilitatea asigurătorului, este de aproape 300%, de trei ori mai mare decât cerinţa de reglementare.

La sfârşitul anului 2019, Еrgo Belarus a raportat 92.000 de contracte de asigurare semnate cu peste 67.700 de clienţi. Compania are aproape 100 de angajaţi şi acelaşi număr de agenţi de asigurare. Asiguratorul din Belarus va fi redenumit şi este de aşteptat să funcţioneze sub marca Euroins. Rezultatele Еrgo Belarus vor fi adăugate la situaţia financiară consolidată a EIG în al doilea trimestru curent al anului.

Piaţa asigurărilor din Belarus este evaluată la circa 600 milioane de euro anual. În 2019, acesta a crescut cu aproape 15% faţă de 2018. Caracteristica specifică a acestei pieţe este că asigurarea populară şi obligatorie RCA nu poate fi comercializată decât de către asigurătorii de stat. În acelaşi timp, toate contractele de asigurare pot fi semnate de la distanţă şi complet digitale.

"În prezent, Belarus este una dintre puţinele ţări din lume care nu au aplicat nicio restricţie din cauza epidemiei de coronavirus (Covid-19). Economia ţării funcţionează la capacitate maximă, în măsura în care este posibil", precizează asiguratorul.

Belarus este a patra ţară din regiunea fostelor republici sovietice în care EIG începe operaţiunile, iar acordul pentru subsidiara Ergo este a cincea achiziţie pe care grupul bulgar a făcut-o acolo. Grupul de asigurări din Bulgaria operează în Ucraina, Rusia şi Georgia, unde a preluat deja patru companii. Prin achiziţionarea Еrgo Belarus, această regiune va genera 15% din veniturile din prime ale EIG şi 20% din rezultatul financiar net al grupului.

„Acordul din Belarus este în conformitate cu strategia noastră de prezenţă mai activă în ţările fostei URSS. Pieţele de asigurări există încă în stadiul lor iniţial de dezvoltare, dar oferă oportunităţi de creştere ridicată. Prin achiziţionarea Еrgo Belarus, ne dezvoltăm parteneriatul cu grupul german şi diversificăm suplimentar portofoliul de produse. Vom menţine accentul companiei dobândite pe creşterea durabilă şi profitabilă a afacerii, împreună cu îmbunătăţirea în continuare a calităţii serviciilor pentru clienţi. În acelaşi timp, vom aduce în noua noastră filială cele mai bune practici din operaţiunile din propria reţea şi vom oferi noilor clienţi o gamă largă de produse de asigurare fiabile, care vor contribui la dezvoltarea pe piaţa locală. Continuăm parteneriatul cu Ergo pentru celelalte oferte”, a comentat George Markov, directorul general adjunct al EIG.

În urmă cu doi ani, EIG a achiziţionat ERV Ucraina, afacerea de asigurări de călătorie a Ergo. Acordul prevedea o cooperare suplimentară între EIG şi Ergo, inclusiv un transfer de know-how ERV şi oportunitatea EIG de a vinde produse de asigurare de călătorie sub marca ERV sau un model de co-branding în Ucraina şi în alte ţări în care este prezentat grupul bulgar.

Prin noua sa tranzacţie, EIG va opera în unsprezece ţări europene, inclusiv filialele sale în şapte dintre ele - Bulgaria, România, Macedonia de Nord, Rusia, Ucraina, Georgia şi Belarus.

În ultimii doi ani, EIG a achiziţionat direct sau prin intermediul filialelor sale: filialele Grupului Talanx din Germania, din Bulgaria şi Ucraina, care operează sub marca HDI; compania de asigurare olandeză Achmea în Bulgaria, cunoscută sub marca Interamerican (inclusiv operaţiunile sale de asigurare de viaţă); operaţiunile QBE ale grupului australian în România şi Bulgaria; portofoliul de asigurări de viaţă al ATE Insurance România, o filială a Piraeus Bank din Grecia; IC Group, unul dintre cei mai importanţi asigurători din Georgia; ERV Ukraine, afacerea de asigurări de călătorie a ERGO din Germania, parte din München RE, unul dintre grupurile majore de reasigurare de pe piaţa mondială; şi o participaţie semnificativă la ООО RSO Euroins, un asigurător rus.

În 2019, veniturile din prime brute subscrise ale EIG au crescut cu 32% pe an la 848 milioane leva, iar profitul înainte de taxare s-a dublat la 21,6 milioane leva.

Euroins Insurance Group (EIG) AD este unul dintre cele mai mari grupuri independente de asigurări care operează în regiunea CEE/SEE/CIS. Grupul cu sediul central în Bulgaria operează în 11 ţări europene şi deţine subsidiare de asigurări în Bulgaria, România, Macedonia de Nord, Ucraina, Georgia, Rusia şi Belarus. EIG operează de asemenea în Grecia şi Rusia, şi deţine o companie de asigurări de nişă în Spania şi Italia. În prezent, grupul de asigurări are peste 2,5 milioane de clienţi şi peste 3.000 de angajaţi. EIG este o subsidiară a Eurohold Bulgaria, grup care operează în regiunea CEE/SEE/CIS, listat la bursele din Sofia şi Varşovia. Eurohold Bulgaria activează în operaţiuni de asigurări, leasing, vânzări auto, management de active şi investiţii.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.