Banca Naţională a României (BNR) a anunţat marţi un curs de referinţă de 4,5086 lei, în scădere uşoară, cu 0,06%, faţă de nivelul precedent, moneda naţională rămânând sub presiune din cauza legii conversiei în lei a creditelor în franci elveţieni la cursul istoric, spun analiştii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Luni, BNR a afişat un curs de referinţă de 4,5113 lei/euro.

Princpalul factor de presiune, care a generat o devalorizare a leului în ultimele două săptămâni, este legea conversiei, votată marţi în parlament de o largă majoritate. 

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

Votul final ar putea genera o nouă depreciere a leului. 

"Un membru al board-ului BNR a spus săptămâna trecută că banca centrală va interveni dacă vor exista tensiuni în piaţă; astfel, vedem şanse limitate ca EUR/RON să se mişte peste nivelul de 4,54, pe care noi îl considerăm ca fiind una din limitele acceptate de BNR", arată analiştii ING, într-un raport publicat marţi. 

Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a oprit din apreciere, cursul coborând de  la 4,1034 lei la 4,0941 lei. Luni, dolarul a atins în raport cu leul un nivel maxim din 2 martie. 

Dolarul SUA este moneda de referinţă pe plan internaţional pentru materii prime, inclusiv pentru petrol, iar importurile din Asia depind, de asemenea, de moneda americană.

Cursul francului elveţian a scăzut cu 1 ban, la 4,1418 lei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.