Banca Naţională a României (BNR) a anunţat marţi un curs de referinţă de 4,4890 lei, în scădere cu aproape 3 bani (0,6%) faţă de nivelul precedent, pe fondul unor marcări de profit din partea jucătorilor din piaţă, după cea mai mare devalorizare a leului din ultimii trei ani, generată în principal de discuţiile legate de conversia în lei a creditelor în franci elveţieni, spun analiştii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Luni,  BNR a afişat un curs de referinţă de 4,5175 lei/euro, nivel maxim din 7 iulie.

Leul a pierdut într-o săptămână 1,5% din valoare în faţa euro, astfel că în piaţă au apărut marcări de profit care au slăbit temporar presiounea asupra leului.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

"Este posibil ca mişcarea să fi fost adusă de unele marcări de profit după ce perechea a înregistrat cel mai mare salt săptămânal de mai bine de trei ani, pe fondul îngrijorărilor privind legea conversiei creditelor în CHF pentru persoane fizice. (...) Pe termen apropiat, credem că presiunile asupra EUR/RON rămân orientate în sus", arată un raport ING, publicat marţi. 

Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a depreciat uşor, de la 4,0436 lei la 4,0407 lei.

Dolarul SUA este moneda de referinţă pe plan internaţional pentru materii prime, inclusiv pentru petrol, iar importurile din Asia depind, de asemenea, de moneda americană.

Cursul francului elveţian a coborât cu aproape 3 bani, la 4,0975 lei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.