Tribunalul Arbitral de la Geneva a decis că denunţarea contractului încheiat de producătorul de energie Hidroelectrica cu traderul de energie EFT AG a fost legală, a anunţat joi fostul administrator judiciar al companiei, Euro Insol.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Prin hotărârea parţială din decembrie 2017, Tribunalul Arbitral a stabilit că denunţarea contractelor de către administratorul judiciar al Hidroelectrica în anul 2012 a fost legală, reconfirmând astfel implicit toate hotărârile instanţelor naţionale pronunţate în litigiile cu societăţile EFT. Tribunalul arbitral l-a audiat, in cursul anului 2016, şi pe dl av. dr. Remus Borza, practicianul coordonator la acel moment al Euro Insol, care a explicat mecanismele de încheiere şi derulare a contractelor de vânzare de energie precum şi pierderile cauzate Hidroelectricii, situaţie care a impus denunţarea acestor contracte”, se arată în comunicat.

La finalul lunii decembrie 2017, Hidroelectrica a obţinut un succes important în faţa unei instanţe arbitrale internaţionale, după ce a câştigat în faţa instanţelor româneşti toate litigiile generate de denunţarea de către administratorul judiciar a contractelor de furnizare energie electrică încheiate cu traderii de energie în perioada 2003 – 2011, a anunţat compania.

”Tribunalul Arbitral de la Geneva a stabilit că denunţarea contractului încheiat de Hidroelectrica cu traderul de energie EFT AG a fost perfect legală, iar această hotărâre este de o importanţă excepţională, constituind chiar o premieră în jurisprudenţa instanţei de la Geneva, din perspectiva faptului că legea aplicabilă litigiului a fost legea elveţiană, nu legea română”, se arată în comunicat.

Hidroelectrica a intrat în insolvenţă în iunie 2012, pe fondul unei secete extreme, a acumulării unor datorii de peste 4 miliarde lei şi a degradării situaţiei financiare, în contextul unor pierderi de aproape 700 milioane lei pe exerciţiile financiare 2011- 2012 şi a unei trezorerii nete negative de 763 milioane lei.

”La data deschiderii procedurii, Hidroelectrica era parte în 11 contracte bilaterale încheiate cu traderii de energie (între care şi două societăţi din grupul EFT), prin care energia era vândută sub costul de producţie şi la jumătate faţă de preţul pieţei”, se arată în comuncat.

Conform analizei administratorului judiciar, pe contractele încheiate cu traderii din grupul EFT Hidroelectrica a înregistrat o pierdere de 502 milioane lei doar în perioada 2006-31 mai 2012, motiv pentru care toate contractele şi convenţiile încheiate cu EFT au fost denunţate începând cu august 2012.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.