Banca Naţională a României (BNR) a anunţat vineri un curs de referinţă de 4,4985 lei/euro, în scădere cu 0,1% faţă de nivelul din şedinţa precedentă şi nivel minim din 28 octombrie, în condiţiile în care leul a reacţionat slab la decizia surprinzătoare de joi a Băncii Centrale Euuropene (BCE) jucătorii aşteptând rezultatul alegerilor parlamentare, spun analiştii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Joi, BNR a afişat un curs de 4,5020 lei/euro.

BCE a decis, joi, să extindă programul de achiziţii de obligaţiuni până la sfârşitul anului 2017, dar va reduce valuarea achiziţiilor lunare, cu menţiunea că acestea vor putea fi modificate sau prelungite în funcţie de necesităţi.

În regiune, zlotul şi forintul au pierdut uşor teren după şedin ţa BCE. 

"Moneda românească nu a reacţionat la surpriza indusă de BCE, care a adus la mărirea pantei curbei randamentelor obligaţiunilor stat germane. (..) Nu credem că vom vedea o sesiune prea diferită pentru leu faţă de cele din ultima vreme, având în vedere că participanţii la piaţă vor aştepta, probabil, să vadă rezultatul alegerilor de duminică pentru a reevalua riscurile politice şi fiscale pentru România", arată un raport ING, publicat vineri. 

Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, a revenit pe o tendinţă de apreciere, urcând aproape 7 bani, la 4,2391 lei, de la 4,1722 lei.

Dolarul SUA este moneda de referinţă pe plan internaţional pentru materii prime, inclusiv pentru petrol, iar importurile din Asia depind, de asemenea, de moneda americană.

Cursul francului elveţian a crescut la 4,1693 lei, de la 4,1514 lei în şedinţa precedentă.

 

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.