Euro a urcat joi la cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni faţă de dolari, în urma anunţului Băncii Centrale Europene (BCE) referitor la extinderea programului de suplimentare a lichidităţilor, pentru a ajuta economiile afectate de pandemia de coronavirus, dar bursele internaţionale au luat o pauză după creşterile din ultimele şapte zile, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Moneda unică europeană s-a apreciat pentru a opta şedinţă consecutiv, susţinută de anunţul BCE provind suplimentarea achiziţiilor de obligaţiuni cu 600 de miliarde de euro, la 1,350 de miliarde de euro. Analiştii anticipau că programul va fi suplimentat cu 500 de miliarde de euro.

Euro a fost susţinut şi de programul Germaniei de susţinere a economiei ţării, în valoare de 130 de miliarde de euro.

Astfel, euro s-a întărit cu 0,97%, la 1,1341 dolari pe unitate, în timp ce indicele dolarului a scăzut cu 0,646%.

Obligaţiunile statelor din sudul Europei au crescut, iar randamentul obligaţiunilor italiene pe termen de 10 ni a scăzut cu peste 0,15 puncte procentuale, la 1,38%, cel mai redus nivel atins de la sfârşitul lunii martie.

Randamentele obligaţiunilor spaniole, portugheze şi elene au scăzut la rândul lor, iar spreadul dintre randamentul obligaţiunilor italiene şi cele germane pe termen de zece ani fiind cel mai scăzut de la sfârşitul lunii martie, de cieca 1,7 puncte procentuale.

Acţiunile băncilor din zona euro au crescut în urma informaţiei referitoare la suplimentarea programului de stimulare al BCE, dar bursele au scăzut în ansamblul lor, investitorii considerând că optimismul iniţial al pieţei este exagerat.

Indicele NYFANG, care include acţiunile companiilor de Facebook, Apple, Amazon.com, Netflix şi Alphabet, a atins un nou record istoric, dar ulterior a fost tranzacţionat în scădere, ca şi indicele Nasdaq.

Indicele global al acţiunilor a scăzut joi cu 0,1%, iar indicele pan-european STOXX 600 a închis în declin cu 0,72%.

Pe Wall Street, indicele Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 0,6% cu  S&P 500 cu 0,9%, iar Nasdaw Composite cu 1,1%.

Bursa din New York a fost influenţată negativ de date potrivit cărora exporturile SUA au consemnat o scădere record de 20,5% în aprilie, la cel mai redus nivel al ultimilor 10 ani.

Preţurile petrolului au evoluat în scădere joi, din cauza incertitudinilor legate de reducerea livrărilor de către principalii producători, dar şi-au revenit spre sfârşitul tranzacţiilor.

Preţul petrolului de referinţă pe piaţa americană a urcat cu 0,08%, la 37,32 dolari pe baril, în timp ce cotaţia petrolului Brent a avansat cu 0,25%, la 39,89 dolari pe baril.

Preţul spot al aurului a urcat cu 1,2%, la 1.718,03 dolari uncia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.