Enel X, divizia de servicii energetice avansate a Grupului Enel, a anunţat miercuri că a contribuit la obţinerea unei finanţări complete pentru proiectul AMBRA-Electrify Europe (AMBRA-E), care prevede o investiţie de 70,75 milioane euro în construirea a peste 3.000 de staţii de încărcare a vehiculelor electrice (EV) în Italia, Spania şi România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul este co-finanţat de Agenţia Executivă pentru Inovaţii şi Reţele (INEA) a Comisiei Europene, prin programul Connecting Europe Facility, şi Banca Europeană de Investiţii (BEI), precum şi de Enel X, prin resurse proprii.

Proiectul urmează să fie finalizat până în 2022.

”Proiectul AMBRA-E, coordonat de Enel X şi implementat de subsidiarele sale din Italia, Spania şi România, prevede instalarea a peste 3.000 de staţii de încărcare a vehiculelor electrice, în special de-a lungul a şapte coridoare de reţea transeuropeană de transport (TEN-T), care includ principalele drumuri de legătură dintre nodurile urbane şi de-a lungul unor drumuri principale, şi care va fi finalizată până în 2022”, a informat miercuri Enel.

Staţiile de încărcare vor deveni parte a reţelei publice de infrastructură de încărcare a Enel X în Italia, Spania şi România, şi vor include modelele Quick (până la 22 kW AC), Fast (până la 50 kW DC fiecare) şi Ultra-Fast (până la 350 kW DC fiecare).

”Este foarte clar că viitorul transportului stă în decarbonizarea treptată şi progresivă a sectorului şi atât Comisia Europeană, cu Green Deal, cât şi INEA, prin proiectele pe care le gestionează, ajută la atingerea obiectivului ambiţios de zero emisii în sectorul transporturilor”, a declarat Dirk Beckers, directorul INEA.

Întreaga reţea, accesibilă pentru utilizatorii înregistraţi prin aplicaţia Enel X Juice Pass

Întreaga reţea va fi accesibilă pentru utilizatorii înregistraţi prin aplicaţia Enel X Juice Pass, precum şi prin intermediul partenerilor de interoperabilitate ai Enel X, în timp ce utilizatorii neînregistraţi vor efectua plăţi ad hoc. Proiectul AMBRA-E îşi propune să reducă timpii de încărcare necesari călătoriilor pe distanţe lungi în Italia, Spania şi România, în vederea consolidării mobilităţii electrice transfrontaliere.

”Prin acest proiect ambiţios, oferim soluţii publice de încărcare complete pentru utilizatorii de vehicule electrice pe unele dintre cele mai importante pieţe europene ale noastre. Sprijinul primit de proiect din partea unor instituţii, precum Comisia Europeană şi BEI, este extrem de important în stadiile timpurii de dezvoltare ale tehnologiei de mobilitate electrică şi este esenţial pentru deschiderea drumului către o reţea pan-europeană interconectată, care să permită adoptarea în masă a vehiculelor electrice”, a declarat Francesco Venturini, şeful Enel X.

Comisia Europeană a selectat proiectul AMBRA-E în 2017 în CEF Blending Call, care combină diferite instrumente de finanţare, cu scopul de a maximiza implicarea şi capitalul în favoarea iniţiativelor de transport curat care minimizează dependenţa de petrol şi atenuează impactul transportului asupra mediului. Proiectul prevede o investiţie totală de 70,75 de milioane de euro, a cărei finanţare include 14,15 milioane de euro dintr-o finanţare acordată de Comisia Europeană prin INEA, care a dat startul instalării de puncte de încărcare standardizate accesibile tuturor utilizatorilor de vehicule electrice, cu scopul de a reduce diferenţa de adoptare a tehnologiei de mobilitate electrică în statele membre ale UE.

În plus, o parte din împrumutul de 115 milioane de euro semnat cu Banca Europeană de Investiţii (BEI) în 2018 pentru instalarea a până la 14.000 de puncte de încărcare publice în toată Italia până în 2022 va fi angajată prin intermediul acestui proiect.

Enel X este divizia globală de afaceri a Enel dedicată dezvoltării de produse inovatoare şi soluţii digitale în sectoarele în care energia prezintă cel mai mare potenţial de transformare: oraşe, case, industrii şi mobilitate electrică. Compania este lider global în soluţii de echilibrare a reţelei prin managementul consumului, cu o capacitate de management al consumului de peste 6 GW la nivel mondial, repartizată în America, Europa, Asia şi Oceania.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.