Grupul energetic Enel a anunţat joi că a încheiat vânzarea întregii sale participaţii din cadrul PJSC Enel Rusia către PJSC Lukoil şi fondul privat Gazprombank-Frezia pentru aproximativ 137 de milioane de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tranzacţia marchează finalizarea procesului de vânzare a tuturor activelor de generare a energiei din Rusia, demers pe care Enel l-a început în 2019, odată cu vânzarea iniţială a activelor de generare pe bază de cărbune

”Enel S.p.A. anunţă, ca pas următor după emiterea comunicatului de presă din 16 iunie 2022, că a finalizat vânzarea întregului pachet de acţiuni deţinut în cadrul PJSC Enel Rusia, egal cu 56,43% din capitalul social al acesteia din urmă, către PJSC Lukoil şi Fondul Combinat Închis de Investiţii „Gazprombank-Frezia”, pentru o sumă totală de circa 137 de milioane euro, ca urmare a îndeplinirii tuturor condiţiilor prevăzute anterior în cele două contracte separate încheiate cu aceştia, inclusiv aprobarea tranzacţiei de către preşedintele Federaţiei Ruse, în conformitate cu paragraful 5 din Decretul nr. 520 din 5 august 2022”, anunţă Enel.

În urma tranzacţiei, Enel a cedat toate activele sale de generare a energiei din Rusia, care includeau aproximativ 5,6 GW capacitate convenţională şi aproximativ 300 MW capacitate eoliană în diferite stadii de dezvoltare.

Tranzacţia este în acord cu obiectivul strategic al grupului de a-şi concentra activităţile, în principal, în ţările în care o poziţie integrată de-a lungul lanţului valoric poate stimula dezvoltarea şi poate genera valoare în procesul tranziţiei energetice.

Tranzacţia a generat un efect pozitiv asupra datoriei nete consolidate a grupului de aproximativ 610 milioane de euro şi un impact negativ asupra venitului net raportat al grupului de aproximativ 1,3 miliarde de euro, reflectând în principal eliberarea unei rezerve de conversie valutară de aproximativ 1 miliard de euro, începând cu 30 septembrie, 2022. Acest efect contabil nu va avea niciun impact asupra rezultatelor economice obişnuite.

Enel, înfiinţată în urmă cu  60 de ani, este o companie energetică multinaţională şi un lider integrat pe pieţele globale de electricitate şi energie din surse regenerabile.

La nivel global, Enel este cea mai mare companie privată producătoare de energie regenerabilă, cel mai important operator de reţea în funcţie de numărul de utilizatori finali şi cel mai mare operator de retail în funcţie de baza de clienţi. Grupul este liderul mondial în servicii de echilibrare a reţelei prin managementul consumului de energie (demand response) şi cea mai mare companie de utilităţi din Europa după EBITDA din activităţi curente.

Enel activează în peste 30 de ţări din lume, producând energie cu o capacitate totală de circa 92 GW. 

Enel Grids, linia globală de afaceri a grupului dedicată gestionării serviciului de distribuţie a energiei electrică la nivel mondial, distribuie electricitate printr-o reţea de peste 2,3 milioane de kilometri, pentru peste 75 de milioane de utilizatori finali.

Grupul furnizează energie pentru aproximativ 70 de milioane de locuinţe şi firme. Divizia de energii regenerabile a Enel, Enel Green Power, are o capacitate totală de peste 55 GW şi un mix de producţie care include energie eoliană, solară, geotermală şi hidroelectrică, precum şi instalaţii de stocare a energiei regenerabile în Europa, America, Africa, Asia şi Oceania. Enel X Global Retail, divizia globală de afaceri a Enel dedicată serviciilor energetice avansate, are o capacitate totală de circa 7,9 GW în servicii de echilibrare a reţelei prin managementul consumului de energie şi a instalat 62 MW în capacităţi de stocare behind-the-meter. La rândul ei, Enel X Way este noua divizie a grupului, dedicată sectorului mobilităţii electrice, care gestionează global aproximativ 380.000 de puncte de încărcare, publice şi private, a maşinilor electrice, atât în mod direct, cât şi prin acorduri de interoperabilitate.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.