Grupul energetic italian Enel, prin intermediul subsidiarei sale Enel Green Power Germania (EGP Germania), compania germană de energie eoliană Enertrag şi compania elveţiană pentru soluţii de stocare a energiei Leclanche au inaugurat la Cremzow, în statul german Brandenburg, un sistem de stocare a energiei cu o capacitate de 22 MW.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sistemul Cremzow, care a presupus o investiţie totală de aproximativ 17 milioane de euro, contribuie la stabilizarea reţelei germane prin asigurarea de servicii de reglare a frecvenţei către Piaţa Germană a Rezervelor de Control Primar (PCR), a informat Enel, într-un comunicat.

Proiectul este deţiunt de un vehicul investiţional special (SPV) în care EGP Germania deţine o participaţie majoritară de 90%, iar Enertrag deţine restul de 10%. Leclanché va acţiona în calitate de contractor pentru inginerie, achiziţii şi construcţii (Engineering Procurement Construction - EPC) al proiectului, fiind responsabilă cu integrarea bateriilor, a sistemelor de conversie a energiei electrice şi a software-ului de management al energiei.

“Proiectul Cremzow demonstrează modul în care stocarea devine din ce în ce mai mult o parte integrată a sistemelor de energie regenerabilă, datorită rolului său de a le transforma în unele mai fiabile, flexibile şi stabile. Folosind experienţa noastră în segmentul de stocare şi colaborarea productivă cu partenerii noştri de proiect, am lansat acest sistem inovator de stocare, care ne permite să contribuim non-stop la stabilitatea reţelei de transport de energie electrică din Germania, inima pieţei europene PCR", a declarat Antonio Cammisecra, director general al Enel Green Power.

Jörg Müller, director general al Enertrag, evidenţiază nu numai contribuţia zilnică a proiectului la obiectivele de reglare a frecvenţei primare, ci şi posibilitatea de a contribui la siguranţa în alimentare.

“Cremzow BESS ne permite să susţinem sistemul de energie regenerabilă în cazul în care este necesară repornirea producţiei în condiţiile rămânerii fără tensiune a centralelor. Sistemele de energie regenerabilă sunt mature”, spune el, adaugând că sistemele de stocare a energiei în baterii sunt profitabile fără subvenţii.

La rândul său, Anil Srivastava, director general al Leclanché, a afirmat că soluţiile de stocare a energiei rezolvă câteva dintre provocările cheie cu care se confruntă astăzi reţelele companiei de energie electrică.

Centrala Cremzow asigură reţelei un serviciu de reglare a frecvenţei primare în timp real, contribuind la stabilitate. Atunci când frecvenţa reţelei scade ca urmare a consumului ridicat de energie, bateria va livra energia stocată cu un timp de răspuns de până la 30 de secunde, în timp ce, în cazul măririi frecvenţei în condiţii de consum  redus, bateria va fi încărcată cu surplusul de energie. În plus, este în prezent analizată posibilitatea de integrare a BESS cu parcurile eoliene ale ENERTRAG, utilizând surplusul de energie produs de centrale pentru a încărca bateria şi a evita restricţiile de producţie.

Piaţa Germană a Rezervelor de Control Primar a evoluat în ultimii ani, mai ales cu ocazia licitării, în primăvara anului 2017, a aproximativ 600 MW de Rezerve de Control Primar, când s-au prezentat ofertanţi din Austria, Belgia, Franţa, Olanda şi Elveţia, confirmând interesul transfrontalier pentru această piaţă. Începând cu luna mai 2019, capacitatea licitată a Rezervelor de Control Primar din Germania se ridică la 605 MW. Introducerea sistemelor de stocare a energiei în baterii reprezintă o evoluţie importantă a pieţei PCR din Germania: în 2017, BESS au furnizat aproximativ 200 MW de PCR, echivalentul a aproximativ 31% din piaţă.

Enel Green Power, divizia de energie regenerabilă a Grupului Enel, este prezentă în Europa, America, Asia, Africa şi Oceania. Enel Green Power este lider mondial în sectorul energiei verzi, cu o capacitate gestionată de 43 GW printr-un mix de surse care include energia eoliană, solară, geotermală, biomasă şi hidroenergie.

Enertrag oferă toate serviciile disponibile în sectorul energiei regenerabile. Este producător de energie cu o producţie anuală de 1,5 milioane MWh şi o reţea ce include peste 1.120 de turbine eoliene, şi are 540 de angajaţi.

Leclanché este unul dintre cei mai importanţi furnizori de soluţii de înaltă calitate pentru stocarea energiei şi are sediul în Elveţia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.