Furnizorul şi distribuitorul de energie Electrica a anunţat miercuri că este interesat să participe la licitaţia privind vânzarea activelor CEZ din România, în cadrul unui consorţiu cu Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE) şi Hidroelectrica.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Electrica doreşte să informeze acţionarii şi investitorii cu privire la faptul că este în curs de a explora posibilitatea participării sale, în cadrul unui potenţial consorţiu format împreună cu Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE) şi Societatea de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale Hidroelectrica, la procedura competitivă organizată de CEZ a.s. pentru vânzarea filialelor sale din România. Electrica va informa în mod prompt acţionarii şi investitorii în legatură cu orice aspecte privind potenţiala participare în cadrul proiectului descris mai sus, ce vor trebui raportate în conformitate cu prevederile legale aplicabile”, arată compania într-un anunţ transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

CEZ a intrat pe piaţa românească de energie în 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie a energiei electrice Electrica Oltenia SA.

Grupul ceh de energie şi utilităţi CEZ a lansat oficial în septembrie 2019 procesul de vânzare a activelor pe care le deţine în România, publicând şi un anunţ detaliat dedicat potenţialilor investitori interesaţi, în Financial Times.

CEZ a inclus şapte companii româneşti în testarea de piaţă, respectiv Distributie Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, CEZ Vânzare, TMK Hydroenergy Power şi CEZ România.

Grupul CEZ se numără printre principalii lideri de utilităţi integrate din România. Acesta deţine una dintre cele mai mari companii de distribuţie de energie (1,4 milioane portofoliu de clienţi, 6 826 GWh de energie electrică livrată în 2018), cel mai mare parc eolian onshore din Europa, situat la Fântânele-Cogealac (capacitate instalată de 600 MW, producţie de 1 105 GWh în 2018), sistemul hidroelectric din Reşiţa format din patru lacuri de acumulare şi patru microhidrocentrale (capacitate instalată 22 MW în total, producţie de 83 GWh în 2018) şi furnizarea de energie electrică şi gaze către clienţii finali (vânzări de 3 425 GWh în 2018).

Grupul Electrica a obţinut, în primul trimestru al anului, un profit net consolidat de 80,08 milioane lei, de la pierderi de 40,85 milioane lei în perioada similară a anului trecut, în timp ce veniturile au crescut cu 4,7%, la 1,658 miliarde lei. În trimestrul 1 2020, Grupul Electrica a distribuit aproximativ 4,5 TWh (în scădere cu 1% faţă de trimestrul 1 2019) către un număr de aproximativ 3,8 milioane de utilizatori.

Electrica este cel mai important operator naţional de reţele de distribuţie a energiei electrice: acoperă 18 judeţe, din trei zone geografice, reprezentând 40,7% din teritoriul României. Cele trei companii de distribuţie din cadrul Grupului gestionează 198.988 km de linii electrice şi deservesc aproximativ 3,8 milioane de consumatori finali.

În anul 2019, operatorii de distribuţie din cadrul Grupului Electrica au distribuit aproximativ 17,7 TWh, ceea ce reprezintă aproximativ 40% din energia electrică totală distribuită la nivel naţional către utilizatorii finali.

După listarea din 2014, Grupul Electrica a devenit cel mai mare investitor în modernizarea şi retehnologizarea reţelelor de distribuţie a energiei electrice, cu un total de 3,1 miliarde lei investiţi în ultimii cinci ani, la care se adaugă 600 de milioane lei, reprezentând planul de investiţii pentru 2020.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.