Furnizorul şi distribuitorul de energie Electrica a anunţat că va lua legătura cu reprezentanţii Consiliului Concurenţei pentru a solicita eliminarea companiei de pe lista întocmită de către autoritate, după ce autoritatea de concurenţă a publicat pe site-ul său o listă neagră cu firmele implicate în investigaţii privind trucarea de licitaţii, deciziile de sancţionare din ultimii trei ani, precum şi menţiuni cu privire la modalitatea de cooperare a acestora cu autoritatea naţională de concurenţă. Lista cuprinde 35 de companii, dintre care Siveco România, Electrica SA, Electromagnetica şi Energobit.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În listă se găsesc şi companiile Safety Securty SRL şi Spartan Pază şi Protecţie SRL, două firme care au ca administrator şi asociat unic pe Maria Oprescu, soacra omului de afaceri Remus Rădoi, zis "Codiţă".

De asemenea, în "blacklist" mai sunt şi Armax, Condmag, Intrarom, Vesta Investment şi CIS Gaz.

"Ca urmare a apariţiei în spaţiul public a informaţiei conform căreia Electrica a fost inclusă în 'lista neagră' întocmită de Consiliul Concurenţei, compania face următoarele precizări: Societatea Energetică Electrica SA a fost sancţionată de către Consiliul Concurenţei prin Decizia nr. 77/20 decembrie 2017, autoritatea reţinând calitatea de 'facilitator' (concept neconfirmat definitiv de instanţele din România). Compania a colaborat deplin cu Consiliul Concurenţei pe parcursul investigaţiei, dincolo de obligaţia legală, şi nu a fost menţionată în probatoriul autorităţii de concurenţă ca participant la înţelegerile din piaţă. Totodată, având în vedere faptul că Electrica nu este producător de contoare electrice, considerăm că nu se poate reţine faptul că societatea a participat la vreo înţelegere de împărţire a pieţei comercializării contoarelor şi echipamentelor conexe de măsurare a energiei electrice din România", arată Electrica într-un comunicat.

Electrica a contestat Decizia, iar procesul se află pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, având termen de judecată 9 februarie 2022, astfel încât, în acest moment nu există o hotărâre judecătorească definitivă.

"În acest context, includerea Electrica în 'lista neagră' întocmită de Consiliul Concurenţei încalcă drepturile şi aduce atingere imaginii Electrica, întrucât este asociată cu ideea de vinovăţie dovedită definitiv, ceea ce este lipsit de fundament legal. În consecinţă, Electrica va lua legătura cu reprezentanţii Consiliului Concurenţei pentru a solicita eliminarea companiei de pe lista întocmită de către autoritate. Electrica reaminteşte că, în săvârşirea faptelor reţinute de către Consiliul Concurenţei nu au fost implicate persoane care aveau putere de reprezentare a societăţii şi nici nu au acţionat în temeiul unui mandat acordat de societate, sens în care compania a derulat anchete interne, iar în urma acestor demersuri interne, a procedat la adoptarea măsurilor legale care se impun", mai arată compania.

Reprezentanţii companiei spun că evenimentele care fac obiectul deciziei se referă la comercializarea, de către mai multe companii, a contoarelor şi echipamentelor conexe de măsurare a energiei electrice din România în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor de furnizare în perioada 27 noiembrie 2008 – 30 septembrie 2015 şi de către Electrica, în calitate de facilitator, în perioada 24 noiembrie 2010 – 30 septembrie 2015.

"Electrica este o societate comercială cu capital majoritar privat, organizată după cele mai înalte standarde de guvernanţă corporativă şi are o politică de toleranţă zero faţă de orice încălcări ale legilor în vigoare. În acest sens, la  nivelul companiei există un program de asigurare a conformităţii cu legislaţia în domeniul concurenţei (diseminat, implementat şi asumat de angajaţi). Reamintim, totodată, că Electrica este o companie listată la bursă, iar informaţiile lipsite de fundament făcute public pot influenţa negativ preţul acţiunilor şi posibilităţile viitoare de finanţare", mai spun ei.

Grupul Electrica este un jucător-cheie pe piaţa de distribuţie şi furnizare a energiei electrice din România, precum şi unul dintre cei mai importanţi jucători din sectorul serviciilor energetice.

Grupul Electrica oferă servicii la circa 3,8 milioane de utilizatori şi are o arie de cuprindere naţională - cu  organizare în trei zone pentru distribuţia energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord, şi pe cuprinsul întregii ţări pentru funizarea energiei electrice şi pentru întreţinere şi servicii energetice.

Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din Bucureşti şi Londra. Electrica este singura companie românească listată din domeniul distribuţiei şi furnizării energiei electrice din România.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.