Grupul Electrica a obţinut, în primul trimestru al anului, un profit net consolidat de 80,08 milioane lei, de la pierderi de 40,85 milioane lei în perioada similară a anului trecut, în timp ce veniturile au crescut cu 4,7%, la 1,658 miliarde lei, potrivit rezultatelor transmise joi de companie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Grupul Electrica a obţinut, în primul trimestru al anului 2020, un profit net consolidat de 80 milioane lei, înregistrând o creştere de 121 milioane lei, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.  Veniturile Grupului Electrica, în trimestrul 1 2020, s-au ridicat la valoarea de 1,658 miliarde lei, reprezentând o creştere de 4,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

EBITDA consolidată a atins valoarea de 224 milioane lei, fiind mai mare cu 150 milioane lei  faţă de valoarea din T1 2019. Creşterea EBITDA a fost generată, în principal, de segmentul de furnizare, care a înregistrat o majorare de 150 milioane lei faţă de nivelul T1 2019, îndeosebi pe seama costurilor mai reduse de achiziţie a energiei electrice, coroborat cu creşterea veniturilor.

"Rezultatele înregistrate de Grupul Electrica în primele trei luni ale acestui an sunt peste aşteptări în situaţia existentă. Începând cu finalul primului trimestru, ne-am confruntat cu o situaţie nemaiîntâlnită, dar pe care am reuşit să o gestionăm bine, reacţionând prompt şi făcând faţă unor provocări operaţionale fără precedent. În această perioadă dificilă, de constrângeri şi neajunsuri, am încercat să fim alături de comunităţile în care ne desfăşurăm activitatea, oferind sprijin unităţilor medicale din prima linie pentru achiziţia de echipamente şi materiale igienico-sanitare vitale în gestionarea crizei COVID-19. Electrica a dovedit şi în această perioadă că rămane unul dintre pilonii economiei, un grup strategic, format din companii solide atât din punct de vedere operaţional, cât şi financiar, cu cash-flow stabil şi potenţial de menţinere a investiţiilor asumate", spune Corina Popescu, director general Electrica.

Ea afimă că societatea menţine planurile de investiţii pentru acest an.

"Creşterea de peste 200% a EBITDA faţă aceeaşi perioadă din 2019 este remarcabilă. De asemenea, sporirea veniturilor şi scăderea cheltuielilor sunt deja efectele implementării noii strategii, a proceselor de transformare şi de eficientizare la nivel de grup. Suntem încrezători şi ne menţinem planurile ambiţioase de investiţii pentru acest an, desigur, sub rezerva limitărilor impuse de evoluţia contextului epidemiologic şi, implicit, de disponibilitatea contractorilor şi a partenerilor implicaţi în realizarea lucrărilor de investiţii sau în livrările de echipamente şi de materiale. Electrica rămâne una dintre companiile în care investitorii au în continuare încredere, remarcându-se chiar, în ultimele luni, o consolidare a poziţiilor deţinute de investitori instituţionali, cei care au o strategie de investire pe termen mediu şi lung, în linie cu planurile noastre. Asta ne bucură şi ne arată că suntem pe drumul cel bun", mai spune Corina Popescu.

Pe segmentul de furnizare, veniturile au fost mai mari cu 5,4%, în contextul creşterii preţurilor de vânzare a energiei electrice pe piaţa cu amănuntul, cu 4%, şi a creşterii cantităţii furnizate, cu 2%, dar şi a creşterii veniturilor din certificate verzi, acestea din urmă având impact neutru în marja de furnizare.

În ceea ce priveşte segmentul de distribuţie, veniturile au fost cu 3,2% mai mari, în principal ca efect al creşterii tarifelor de distribuţie, care a anulat impactul negativ al reducerii cantităţii de energie electrică distribuite.

Costurile consolidate pentru achiziţia de energie electrică s-au redus cu 8,6%, la 1,037 miliarde lei în primele 3 luni din 2020.

"Această evoluţie a fost generată de segmentul de furnizare, prin scăderea cu 15,4% a costului energiei electrice achiziţionate pentru activitatea de furnizare, în principal în urma reducerii preţurilor de achiziţie a energiei electrice pe segmentul reglementat", precizează compania.

Efectul favorabil generat de evoluţia segmentului de furnizare a fost uşor redus de creşterea costurilor cu achiziţia de energie electrică pentru acoperirea pierderilor în reţea aferente segmentului de distribuţie, cu 10 milioane lei, ca urmare a preţului mediu de achiziţie a energiei electrice efectiv realizat pentru consumul propriu tehnologic în T1 2020, comparativ cu T1 2019.

În trimestrul 1 2020, Grupul Electrica a distribuit aproximativ 4,5 TWh (în scădere cu 1% faţă de trimestrul 1 2019) către un număr de aproximativ 3,8 milioane de utilizatori. În primul trimestru al acestui an, Grupul Electrica a furnizat pe piaţa cu amănuntul aproximativ 2,5 TWh (în creştere cu 2% faţă de trimestrul 1 2019) către un număr de aproximativ 3,6 milioane de consumatori.

Electrica Furnizare are o cotă de piaţă de 20,03%. Este lider pe piaţa reglementată, cu o cotă de piaţă de 53,29%, iar pe piaţa concurenţială are o cotă de 11,90% (conform raportului ANRE pentru primele două luni din 2020).

În contextul epidemiologic actual, companiile din Grupul Electrica au donat pentru sprijinirea sistemului medical din România, începând cu luna martie şi până în prezent, suma de 339.000 euro. Fondurile au fost distribuite către spitale, Crucea Roşie şi alte organizaţii non-profit din Bucureşti, Ploieşti, Braşov, Cluj şi Drobeta Turnu Severin, pentru achiziţia de echipamente, materiale şi servicii medicale.

"Ca urmare a declanşării pandemiei COVID-19, companiile din Grupul Electrica au implementat planuri de măsuri organizatorice specifice, absolut necesare pentru desfăşurarea activităţii şi asigurarea continuităţii în alimentarea cu energie electrică. Astfel, s-au realizat cheltuieli suplimentare faţă de cele incluse în bugetele aprobate iniţial pentru anul 2020, pentru achiziţia de echipamente de protecţie, materiale, servicii de igienizare şi alte dotări speciale. Companiile de distribuţie au efectuat demersuri către ANRE pentru recunoaşterea acestor cheltuieli extraordinare în categoria cheltuielilor necontrolabile, în plus faţă de valorile aprobate anterior de reglementator pentru anul 2020", precizează compania.

Începând cu data de 15 mai, odată cu încheierea stării de urgenţă, companiile din cadrul Grupului Electrica vor adopta planuri de revenire treptată la activitatea normală, cu reevaluarea riscurilor specifice fiecărui loc de muncă şi definirea măsurilor organizatorice, igienico-sanitare şi de altă natură, în funcţie de gradul de expunere şi coeficientul de risc, spun reprezentanţii grupului.

Grupul Electrica este un jucător-cheie pe piaţa de distribuţie şi furnizare a energiei electrice din România, precum şi unul dintre cei mai importanţi jucători din sectorul serviciilor energetice.

Grupul Electrica oferă servicii la circa 3,8 milioane de utilizatori şi are o arie de cuprindere naţională în Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord, şi pe cuprinsul întregii ţări pentru funizarea energiei electrice şi pentru întreţinere şi servicii energetice.

Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din Bucureşti şi Londra. Electrica este singura companie românească listată din domeniul distribuţiei şi furnizării energiei electrice din România.


 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.