Inspectorii de stat din Egipt au respins un transport de 63.000 de tone de grâu din România, chiar în portul Constanţa, după verificarea pentru o ciupercă numită cornul secarei, fiind pentru prima oară când au respins o achiziţie chiar la sursă de când autorităţile au adoptat politica toleranţei zero faţă de parazitul respectiv, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Egiptul, cel mai mare importator de grâu din lume, a reinstituit săptămâna trecută politica intransigentă legată de ciuperca respectivă, chiar dacă aceasta i-a provocat probleme la achiziţiile de cereale în acest an.

Potrivit traderilor, situaţia din portul Constanţa va limita şi mai mult capacitatea de achiziţii a traderului egiptean de cereale GASC.

Transportul din România era destinat traderului de stat GASC. Alte cantităţi de grâu respinse fuseseră inspectate în Egipt, toate fiind achiziţionate de sectorul privat, cu excepţia unui transport din Franţa, vândut GASC de către traderul Bunge, care a fost respins în decembrie.

Reprezentanţii GASC nu au fost disponibili pentru comentarii.

Cornul secarei, o ciupercă a cerealelor care poate provoca halucinaţii dacă este consumată în cantităţi mari, este considerată inofensivă în cantităţi mici. Standardele internaţionale prevăd o prezenţă tolerată de 0,05% a ciupercii în importurile de grâu.

Decizia Egiptului de a refuza prezenţa ciupercii în importurile de grâu a blocat licitaţiile organizate de stat pentru achiziţii, urcând preţurile şi fiind supusă discuţiilor dintre ministere, care adoptă uneori politici diferite.

Agenţia GASC a acceptat o prezenţă de 0,05% a ciupercii, dar a revenit la toleranţa zero înainte de licitaţia din 31 august, pe care a fost nevoită să o anuleze după boicotul aproape complet al furnizorilor.

Luni, Ministerul Sănătăţii a emis un decret care stipulează toleranţă zero pentru ciupercă, aducând la acelaşi nivel politicile a trei ministere, însărcinate cu achiziţiile, sănătatea şi agricultura.

Traderii s-au declarat extrem de îngrijoraţi de respingerea transportului de grâu din România.

”Este o catastrofă. Fac probleme tuturor, în prezent în porturile de origine. Este o problemă cu grâul rusesc la Novorossiysk şi cu un alt transport românesc”, a spus un trader din Cairo.

Un purtător de cuvânt al Ministerului egipteam al Agriculturii nu a răspuns solicitărilor pentru comentarii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.