EGGER Romania, producător şi furnizor local de materiale pe bază de lemn, salută iniţiativa de concepere şi implementare a unui nou Cod Silvic în România şi precizează că tăierile ilegale şi lipsa de predictibilitate din sectorul forestier afectează companiile cu un comportament corect. Mai mult, compania arată că industria lemnului traversează deja o perioadă de criză, în contextul în care preţurile au crescut cu aproape 70% în ultimii doi ani. Reprezentanţii companiei spun că este de dorit, faţă de legislaţia actuală, un control mult mai ferm şi mai transparent la prima punere pe piaţă a materialelor lemnoase, pentru a evita introducerea în circuitul economic a acelor materiale cu provenienţă nelegală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”EGGER Romania, producător şi furnizor local de materiale pe bază de lemn, salută iniţiativa de concepere şi implementare a unui nou Cod Silvic în România, care să asigure un cadru corect şi eficient pentru toţi cei implicaţi în acest sector. În acelaşi timp, compania consideră că trebuie să puncteze nevoia ca această nouă lege să fie un Cod Silvic cuprinzător, care prioritizează exploatarea durabilă a lemnului şi care să asigure un control mult mai ferm şi mai transparent la prima punere pe piaţă a materialelor lemnoase, conform celor mai bune practici din Uniunea Europeană”, se arată în adresa trimisă de EGGER Romania către Ministerului Mediului.

Industria lemnului traversează deja o perioadă de criză, în contextul în care preţurile au crescut cu aproape 70% în ultimii doi ani. În condiţiile în care noul cod nu prioritizează asigurarea legalităţii exploatării lemnului, există riscul ca practica tăierilor ilegale să continue, afectând companiile corecte, comunităţile care beneficiază în urma activităţilor economice legitime şi mediul, mai arată compania.

„Rolul fundamental pe care îl au pădurile în susţinerea biodiversităţii, în combaterea schimbărilor climatice şi în asigurarea sănătăţii planetei noastre nu poate fi subestimat. Totodată, tăierile ilegale şi lipsa de predictibilitate din sectorul forestier afectează companiile cu un comportament corect, care înţeleg să folosească această resursă regenerabilă astfel încât să aducă beneficii complete: economiei naţionale, comunităţilor şi utilizatorului final. În acest context, devine evident că un cod silvic conceput pentru a reglementa şi controla în primul rând exploatarea sursei principale de lemn nu este doar o alegere, ci o necesitate fundamentată în cele mai bune practici ale Uniunii Europene”, transmite Alina Chifan, director comercial în cadrul EGGER Romania.

În opinia sa, plasarea reglementării pădurilor şi a exploatării judicioase a lemnului în fruntea Codului Silvic are un efect de undă care se extinde dincolo de consideraţiile ecologice. Aceasta subliniază un angajament faţă de gestionarea responsabilă a resurselor şi stabilitatea economică. Sectorul forestier, strâns legat de economiile şi tradiţiile locale, contribuie la mijloacele de trai şi identităţile culturale în numeroase regiuni. Un cod silvic bine structurat care abordează exploatarea durabilă a lemnului asigură nu numai longevitatea acestui sector, ci consolidează o bază pentru o creştere economică echitabilă, spune ea.

„Aşa cum Uniunea Europeană exemplifică prin cele mai bune practici, plasarea pădurilor şi a exploatării lemnului în fruntea cadrului de reglementare are efecte pozitive pe multiple dimensiuni. Este momentul ca şi România să recunoască rolul central al pădurilor şi să adopte un cod silvic care să protejeze pădurile şi resursele lor inestimabile pentru generaţiile viitoare”, menţionează compania.

Totodată, având în vedere cele mai recente reglementări ale UE în ceea ce priveşte trasabilitatea şi gestionarea materialelor lemnoase, compania consideră că noul Cod Silvic trebuie îndreptat prioritar către legislaţia EUDR deja aprobată, care va intra în vigoare la finalul anului 2024.

”Drept urmare, este de dorit, faţă de legislaţia actuală, un control mult mai ferm şi mai transparent la prima punere pe piaţă a materialelor lemnoase, pentru a evita introducerea în circuitul economic a acelor materiale cu provenienţă nelegală”, spun reprezentanţii companiei.

Potrivit acestora, deşi actualul cod este mai cuprinzător la capitolul provenienţei materialului lemnos, noul proiect suferă prin faptul că această provenienţă este definită strict ca locul de recoltare a lemnului.

”Nu se menţionează nimic despre materialele lemnoase care provin din depozite sau instalaţii de prelucrare, din statele UE sau din afara lor. Această lacună poate ridica probleme în lanţul de aprovizionare, ducând la blocaje care se pot transfera pe întreg lanţul de producţie, cu efecte economice semnificative”, adaugă ei.

În noul cod, politicile statului de încurajare a valorificării superioare a lemnului în produse de folosinţă îndelungată sau prin utilizarea energetică eficientă a resursei de lemn trebuie să fie foarte bine definite, astfel încât un material lemnos care poate fi materie primă să nu fie folosit drept combustibil. Însă, definirea precară a sortimentului coajă – care acum poate fi considerat biomasă certificabilă – descurajează folosirea eficientă a acestei resurse.

”EGGER Romania, la fel ca alte companii locale, nu exploatează lemn, ci îl achiziţionează de la operatori economici acreditaţi şi certificaţi pentru această activitate economică. În acest proiect nu sunt prezentate instrumente prin care un cumpărător de bună credinţă poate verifica sau poate avea garanţia că materialul lemnos achiziţionat are provenienţa înscrisă în avizul de însoţire”, declară ei.

Compania consideră că implementarea unui nou Cod Silvic eficient şi care să constituie model de bună practică, fără a lua în considerare aspectele semnalate mai sus, va risca să blocheze activitatea economică a companiilor de bună credinţă. Astfel, la problemele deja existente în industrie, în silvicultura românească şi în gestionarea durabilă a pădurilor se pot adăuga dificultăţi noi, greu de gestionat de către toţi cei implicaţi.

Grupul EGGER deţine din 2008 o fabrică în România, în Rădăuţi, judeţul Suceava. Fabrica are peste 850 de angajaţi. În Rădăuţi, sunt produse plăci de PAL brut şi melaminat pentru industria mobilei, precum şi plăci OSB pentru industria construcţiilor din lemn şi sectorul retail. EGGER a investit circa 500 milioane euro în dezvoltarea unităţii strategice de producţie din Rădăuţi într-o locaţie de producţie complet integrată şi dotată cu tehnologie de ultimă generaţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.