EDP Renewables, al patrulea cel mai mare producător de energie regenerabilă din lume, a anunţat că achiziţionează o participaţie de 91% la Sunseap, cel mai mare operator de energie solară distribuită şi al patrulea cel mai mare operator de energie solară din Asia de Sud-Est. Tranzacţia se ridică la 1,1 miliarde dolari singaporezi. EDPR a declarat că intenţionează să implementeze până la 10 miliarde dolari singaporezi până în 2030, şi să înfiinţeze un important hub de energie curată cu sediul în Singapore, pentru regiunea APAC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”EDP Renewables (Euronext: EDPR), al patrulea cel mai mare producător de energie regenerabilă din lume, a anunţat că au fost îndeplinite toate condiţiile de reglementare în curs pentru acordul la care s-a ajuns în noiembrie, de a achiziţiona o participaţie de 91% la Sunseap, cel mai mare operator de energie solară distribuită şi al patrulea cel mai mare operator de energie solară din Asia de Sud-Est”, anunţă compania.

Această achiziţie permite EDPR să asigure o acoperire cu adevărat globală şi să abordeze baza sa de clienţi globală în creştere, diversificând în acelaşi timp sursele de creştere şi permiţând expunerea la sisteme de reglementare şi medii de resurse suplimentare de înaltă calitate.

În plus, în urma încheierii acordului său de 1,1 miliarde dolari singaporezi cu Sunseap astăzi, EDPR a declarat că intenţionează să investească 10 miliarde dolari singaporezi până în 2030, şi să creeze un hub de energie curată lider în industrie pentru regiunea APAC din Singapore.

”Aceste investiţii sunt în concordanţă cu strategia companiei pentru regiunea Asia-Pacific în general, aceasta fiind piaţa de energie regenerabilă cu cea mai rapidă creştere din lume, reprezentând 55% din adaosurile de capacitate globală în acest deceniu, energia solară reprezentând 65% din creştere. Achiziţia va echilibra potenţialul sinergic generat de expertiza la scară largă a EDPR, împreună cu cunoştinţele regionale ale Sunseap şi istoricul solid al directoratului general. În deplină conformitate cu această logică, fondatorii Sunseap vor face parte din echipa de top management a regiunii care va conduce afacerea”, mai arată compania.

EDPR şi Sunseap se vor angaja în proiecte de energie regenerabilă în regiunea Asia-Pacific, în special proiecte solare şi eoliene. Vor exista, de asemenea, oportunităţi de cooperare în ceea ce priveşte stocarea energiei şi hidrogenul verde, printre altele. EDPR are acum acces la pieţe cu o creştere a surselor regenerabile de energie de peste 120 GW/an, reprezentând aproximativ 75% din creşterea globală preconizată (2020-2030).

Închiderea acestei tranzacţii va permite EDPR să stabilească un sediu pentru regiunea Asia-Pacific prin Sunseap, cu un portofoliu considerabil, de aproape 10 GW de proiecte regenerabile în diferite stadii de dezvoltare şi o echipă cu experienţă de peste 600 de angajaţi răspândiţi pe 9 pieţe.

“Sunseap, împreună cu expertiza complementară a EDPR, este acum mai bine echipată pentru a stimula tranziţia energetică şi a atenua schimbările climatice pentru întreaga regiune APAC, promovând sustenabilitatea ca motor-cheie pentru creştere economică şi locuri de muncă verzi şi contribuind la ecosistemul singaporez de energie curată”, spune Miguel Stilwell d'Andrade, CEO al EDP şi EDPR.

În Singapore, impulsul de a face energia regenerabilă mai accesibilă locuinţelor şi întreprinderilor a luat amploare odată cu prezentarea Planului verde singaporez 2030, o mişcare la nivel naţional care se angajează într-un viitor cu emisii zero de carbon.

“Suntem foarte mulţumiţi de încheierea acestui acord cu Sunseap. Regiunea Asia-Pacific este o piaţă strategică pentru noi în direcţia poziţionării globale a EDPR, cu o cerere ridicată şi un potenţial de creştere în sectorul energiei regenerabile. Sunseap va deveni, fără îndoială, o pârghie cheie de creştere pentru EDP, a cărei prezenţă în regiune va stimula, la rândul său, dezvoltarea economică locală”, spune Pedro Vasconcelos, COO APAC EDPR.

Consiliul pentru Dezvoltare Economică (EDB) din Singapore, care îşi propune să consolideze poziţia ţării ca centru global pentru afaceri, inovare şi talente, a jucat un rol esenţial în reunirea ambelor părţi.

“Energia regenerabilă este esenţială pentru Singapore şi companiile din regiunea Asia-Pacific pentru a ne atinge ambiţiile net zero. Sunseap a găsit oportunităţi de a conduce inovaţia şi noi modele de afaceri în panouri solare rooftop şi în panouri solare plutitoare offshore. Investiţiile EDPR în Sunseap vor stimula eforturile Singapore de a accelera tranziţia energetică a regiunii prin dezvoltarea de proiecte de energie regenerabilă, finanţare ecologică şi comercializarea carbonului, creând în acelaşi timp noi locuri de muncă pentru singaporezi în lanţul valoric solar şi eolian”, afirmă Jacqueline Poh, director general al EDB.

Cererea de energie regenerabilă în Asia Pacific continuă să crească, în principal datorită unei creşteri semnificative a noilor proiecte în China, India şi Australia. Investiţiile în surse regenerabile din regiune s-ar putea dubla până la 1,3 trilioane de dolari până în 2030, potrivit grupului global de cercetare şi consultanţă în domeniul energiei Wood Mackenzie.

EDP Renewables (Euronext: EDPR) este lider mondial în sectorul energiei din surse regenerabile şi al patrulea cel mai mare producător de energie din surse regenerabile din lume. Cu o dezvoltare certă, active de primă clasă şi capacitate operaţională de lider de piaţă, EDPR a cunoscut o dezvoltare excepţională în ultimii ani şi este prezentă pe 26 pieţe internaţionale din Europa, America Latină, America de Nord şi Asia.

Sunseap Group este un dezvoltator de sisteme de energie solară, proprietar, şi operator în Singapore, cu o conductă de aproape 10 GWac de proiecte de energie solară în Asia. Sistemele sale de energie solară pot fi găsite pe mai mult de 3.000 de clădiri din Singapore, inclusiv locuinţe publice, precum şi clădiri comerciale şi industriale.

Sunseap operează, de asemenea, în diferite teritorii din Asia Pacific, inclusiv Vietnam, Cambodgia, China, Taiwan, Japonia, Thailanda şi Malaezia.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.