Economia Turciei s-a contractat cu 3% în trimestrul patru, înregistrând cea mai slabă performanţă din ultimii nouă ani, acesta fiind cel mai clar indiciu că criza valutară din 2018 împinge ţara în recesiune, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Turcia, o piaţă emergentă majoră, apreciată ani de zile de investitorii internaţionali, a obţinut în 2017 o creştere economică de peste 7%, dar anul trecut a fost afectată de depreciarea cu 30% a lirei turceşti.

Analiştii anticipau un declin al PIB de 2,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2017, scăderea de 3% fiind cea mai gravă după 2009.

Lira s-a depreciat uşor în urma informaţiei, la 5,4545 unităţi pentru un dolar, de la 5,45 unităţi pentru un dolar înainte de publicarea datelor oficiale referitoare la PIB.

Economia a avansat cu 2,6% pe ansamblul anului 2018, de asemenea cea mai slabă performanţă după 2009, potrivit datelor publicate de Institutul Turc de Statistică. Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la o creştere de 2,55%.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.