Produsul intern brut (PIB) al României a crescut anul trecut cu 3,7% faţă de anul precedent, până la 710,3 miliarde lei (circa 159 miliarde euro), arată primele date preliminare ale INS, care confirmă estimarea semnal, publicată la jumătatea lunii februarie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comparativ cu trimestrul al treilea din 2015, economia a crescut, în ultimul trimestru al anului trecut,  cu 1,1%, în termeni reali, mai arată statisticile oficiale.

"Produsul Intern Brut estimat pentru anul 2015 a fost de 710266,6 milioane lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 3,7% faţă de anul 2014", se arată în comunicatul publicat de INS.

Pe partea de formare a PIB, consumul a stimulat puternic afacerile din comerţ, repararea autovehiculelor, transport, depozitare, hoteluri şi restaurante, sectoare în care activitatea s-a majorat cu 6,4%.

"La creşterea PIB, în anul 2015 faţă de anul 2014, au contribuit toate ramurile economiei, cu excepţia agriculturii, silviculturii şi pescuitului", precizează Institutul de Statistică.

Construcţiile au înregistrat o creştere a activităţii cu 8,8%, în timp ce sectorul informaţiilor şi comunicaţiilor a înregistrat o creştere a activităţii cu 11,8%. Industria, care contribuie cu 23,2% la formarea PIB, a crescut anul trecut cu 2%,

În urma acestor evoluţii, informaţiile şi comunicaţiile au ajuns să contribuie cu 5,7% la economia românească, în timp ce agricultura a scăzut la o pondere de doar 4,2% din PIB, arată datele oficiale. 

Impozitele nete pe produs, o măsură a valorii taxelor şi impozitelor încasate de autorităţi din economie,  s-au majorat cu 5,7% în 2015.

Pe partea de utilizare a PIB, avansul economic a fost susţinut de cheltuielile pentru consum ale populaţiei, în creştere cu 6,2% faţă de anul precedent.  Investiţiile în economie au revenit pe creştere în 2015, cu un avans de 7,5%, după volum, mai arată datele INS.

În schimb, importurile au crescut mai mult decât exporturile, comerţul exterior având o contribuţie negativă la creşterea economică. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.