Economia Marii Britanii a intrat în recesiune în trimestrul al doilea, cu cea mai gravă contracţie înregistrată vreodată, de 20,4% compararriv cu cele trei luni anterioare, din cauza restricţiilor impuse de autorităţi pentru a ţine sub control epidemia de coronavirus, potrivit datelor preliminare publicate miercuri, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

PIB-ul a avansat cu 8,7% în iunie, după un ritm de 1,8% în luna mai, pe fondul relaxării restricţiilor. În luna aprilie, economia a scăzut cu 20,4%.

Declinul din trimestrul al doilea este cel mai grav consemnat vreodată şi a avut loc după o scădere de 2,2% în primul trimestru. Analiştii anticipau o contracţie de 20,5%, potrivit unui sondaj realizat de Reuters. Două trimestre consecutive de scădere a PIB marchează intrarea economiei în recesiune tehnică.

Serviciile, construcţiile şi producţia au înregistrat scăderi record, potrivit datelor publicate de Biroul Naţional de Statistică.

”Economia a început să îşi revină în iunie, odată cu redeschiderea magazinelor, reluarea producţiei fabricilor şi a construcţiilor de locuinţe”, a declarat directorul adjunct pentru statistici economice şi naţionale al Biroului pentru Statistică, Jonathan Athow.

Instituţia a avertizat că estimările au un grad ridicat de incertitudini pe fondul dificultăţilor de a colecta date din cauza restricţiilor publice.

Contracţia trimestrială a economiei britanice este cu mult mai mare comparativ cu alte economii avansate. PIB-ul Franţei a scăzut cu 13,8%, cel al Italiei cu 12,4%, al Germaniei cu 10,1%, al Canadei cu 12%, al Statelor Unite cu 9,5%, iar cel al Japoniei cu 7,6%.

Ministrul britanic de Finanţe Rishi Sunak a afirmat într-un interviu acordat Sky News că principalul motiv al acestui declin accentuat este structura economiei britanice.

”Activităţile sociale, de exemplu, ieşitul la masă, mersul la cinema, cumpărăturile, aceste lucruri au o pondere mult mai mare în economia noastră comparativ cu alte ţări eurpene”, a spus Sunak.

Potrivit asociaţiei comerciale UKHospitality, sectorul britanic al ospitalităţii, care a fost cel mai grav afectat de pandemie, reprezintă aproximativ 5% din economia Marii Britanii.

Economiştii anticipează o  redresare puternică a economiei în trimestrul al treilea, dacă Marea Britanie va evita un al doilea val al pandemiei de coronavirus, iar redresarea de 8,7% din luna iunie a confirmat aşteptările.

Banca Angliei a prognozat o creştere economică de 18% în trimestrul al treilea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.