Economia Italiei a intrat în recesiune tehnică, după ce la sfârşitul anului 2018 s-a contractat pentru al doilea trimestru consecutiv, evoluţie negativă care reprezintă o lovitură pentru noul guvern anti-sistem, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

PIB-ul a scăzut cu 0,2% în perioada octombrie-decembrie, comparativ cu trimestrul precedent. În trimestrul al treilea, PIB-ul a scăzut cu 0,1%. În termeni anuali, economia italiană a avansat în trimestrul patru cu doar 0,1%, potrivit datelor publicate joi de biroul italian de statistică ISTAT.

Declinul  înregistrat în trimestrul al patrulea a depăşit aşteptările analiştilor intervievaţi de Reuters, care au prognozat o contracţie trimestru la trimestru de 0,1% şi un avans anual de 0,3%.

Analiştii definesc scăderea PIB pe parcursul a două trimestre consecutive ca fiind o ”recesiune tehnică”, chiar dacă economia Italiei a consemnat creştere pe ansamblul anului 2018, iar pentru 2019 este anticipat un avans modest.

Datele au confirmat o poziţie obişnuită a Italiei în rândul ţărilor din zona euro cu creştere lentă a PIB.

Zona euro a obţinut în trimestrul patru o creştere economică de sub 0,2%, potrivit Eurostat, în conformitate cu aşteptările analiştilor. Avansul PIB-ului regiunii este similar cu cel din trimestrul al treilea, care a fost cel mai scăzut din ultimii patru ani, în timp ce expansiunea anuală a fost de 1,2%, un nou minim al ultimilor cinci ani.

Guvernul italian, care a venit la putere în iunie 2018, a atribuit contracţia economică Executivului precedent.

Vicepremierul Luigi Di Maio a spus că datele ”certifică eşecul întregii clase politice pe care italienii au trimis-o acasă” în alegerile trecute.

Premierul Giuseppe Conte a declarat că măsurile guvernului vor asigura o redresare solidă de la jumătatea acestui an.

Criticii guvernului susţin pe de altă parte că partidele din coaliţia guvernamentală  au înrăutăţit situaţia prin conflictul cu Bruxelles-ul legate de politia fiscală, înrăutăţind încredere pieţelor, care au urcat costurile de împrumut ale Italiei, care au lezat economia.

Pe ansamblul anului 2018, creşterea economică a fost de 1%, sub ritmul de 1,6% consemnat în 2017.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.