Guvernul este încă departe de ţinta de creştere a încasărilor bugetare cu 31 miliarde lei în acest an, în contextul în care ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, a anunţat joi că nivelul încasărilor, până în prezent, a depăşit nivelul din primul trimestru al anului trecut cu 20 milioane lei, a declarat vineri, pentru News.ro, preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Viorel Ştefan a anunţat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că statul a încasat la buget, până la această dată, cu 20 milioane lei mai mult decât în primul trimestru a anului trecut. Totodată, pentru luna martie, după 21 din cele 23 de zile lucrătoare, statul ar fi încasat mai mult decât în întreaga lună martie a anului trecut.

Un avans de doar 20 de milioane de lei în primele trei luni ar însemna că Executivul este departe de estimările iniţiale, a subliniat Dumitru.

”Guvernul a estimat un avans de 13,9% al încasărilor bugetare în acest an, adică un plus de 31 miliarde lei faţă de anul trecut. Chiar dacă, în viitor, va încasa cât a estimat, este foarte greu de crezut că va recupera minusul înregistrat după primele două luni”, a declarat Dumitru.

Execuţia bugetului general consolidat pe lunile ianuarie şi februarie an s-a încheiat cu un excedent de 397,1 milioane de lei, reprezentând 0,05% din PIB, în scădere faţă de perioada similară a anului trecut, când execuţia bugetară a consemnat un excedent de 788,1 milioane de lei, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor.

Totodată, veniturile bugetului general consolidat, pentru primele două luni, în sumă de 34,9 miliarde lei, reprezentând 4,3% din PIB, au fost cu 1,4% mai mici, în termeni nominali, faţă de perioada similară a anului precedent.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.