Ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, a declarat, marţi, la ”Ora Guvernului”, că formularele 088 şi 394 vor fi simplificate şi, de asemenea, se lucrează la implementarea unui sistem pentru a se putea face plăţi online sau cu cardul la ghişeu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În ceea ce priveşte formularul 088 vom veni cu modificări pentru simplificarea acestuia în sensul eliminării întrebărilor referitoare la cazierul fiscal, deoarece astea sunt informaţii pe care ANAF deja le deţine. Acolo unde nu se renunţă la întrebare, se simplifică: nu se mai solicită acea apostilă pentru diplome, iar declararea veniturilor se va face în tranşe. Cel mai important aspect vizează schimbarea administratorului sau a sediului unei firme. ANAF nu le va mai cere contribuabililor aflaţi în această situaţie să mai depună declaraţia 088, cu excepţia cazurilor în care există risc fiscal ridicat”, a declarat, marţi, la Palatul Parlamentului, ministrul Finanţelor Anca Dragu.

De asemenea, modificări vor apărea şi la formularul 394, a precizat ministrul.

”CNP devine opţional. Acesta trebuie declarat doar în cazul facturilor de peste 10.000 de lei. De aseamenea, formularul nu se va mai depune retroactiv. Acesta va intra în vigoare de la 1 iulie, iar societăţile nu mai trebuie să declare încă o dată facturile emise sau primite în primul semestru al anului”, a arătat Anca Dragu.

Ministrul Finanţelor a mai anunţat că, în pararel, se lucrează şi la introducerea unor sisteme simplificate de plată, respectiv plata online sau plata cu cardul la ghişeu, dar şi la declararea taxelor, care să încurajeze ”conformarea voluntară a cetăţenilor, în special a celor care desfăşoară activităţi pe piaţa neagră”.

Formularul 088 este o declaraţie pe propria răspundere a contribuabilului pentru evaluarea intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA.

Formularul 394 este declaraţia informativă a contribuabilului privind achiziţiile şi livrările pe teritoriul naţional.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.